Puskás Ferenc, a legnagyobb magyar focista

Puskás Ferenc története igazi csoda, hiszen a legendás magyar focistának számos kihívást kellett teljesítenie a sikerhez. Ismerd meg a világszerte elismert Puskás "Öcsi" történetét!



Puskás Ferenc kezdeti pályafutása

Érdekesség, hogy társai szerint a Kispesten felnőtt Puskás Ferencet gyerekkorában nem tartották kimagaslóan tehetséges focistának az edzői. A második világháborút követően a Honvédban mutatkozott be 16 éves korában. A Honvéd színeiben összesen ötször nyerte meg a magyar bajnokságot. 1948-ban ő lett az európai topbajnokságok szereplői között a legeredményesebb gólszerző.

Puskás a magyar válogatottban 1945-ben lépett először pályára, és már rögtön az első meccsén felhívta magára a figyelmet. Puskás ugyanis egy kiváló, precízen helyezett ballábas lövéssel remek gólt szerzett a csapata számára. Az erős testfelépítésének köszönhetően igazán agilis játékos volt, aki remekül kezelte és valósággal vonzotta a labdát

Az aranycsapat évei

A külföldön "Magical Magyars" néven elhíresült aranycsapat 1950 és 1956 között a mai napig egyedülálló eredményeket ért el. A magyar válogatott 51 lejátszott mérkőzésen 43 győzelemet szerzett, és 7 alkalommal játszott döntetlent. 6 év alatt csupán egyetlen vereséget szenvedtek, amely sajnos az elhíresült 1954-es világbajnokság döntőjében történt. Puskás a németek elleni döntőben térdsérüléssel játszott, így a magyar csapat eleve hátránnyal indult a végül 3-2-re elveszített mérkőzésen.

Puskás a Honvéddal éppen Spanyolországban játszott, amikor kitört az 1956-os forradalom. Néhány csapattársával úgy döntött, hogy az otthoni események következtében már nem térnek haza, és külföldön folytatják pályafutásukat. Ha Te is kedveled a legeredményesebb magyar focistát, tekintsd meg a Football fanshop Puskás Ferenc emléktárgyait!

A spanyolországi kalandok

Puskás az 1956-os forradalom után a Királyi Gárdához, azaz a Real Madrid együtteséhez csatlakozott. Támadó csapattársával, az argentin származású Alfredo di Stéfanoval minden idők egyik legveszélyesebb csatár duóját alkották.

Puskás Ferenc 180 alkalommal lépett pályára a Real Madrid színeiben, és összesen 156 gólt szerzett. 1961-ben megkapta a spanyol állampolgárságot, és a spanyol válogatott csapatához csatlakozott. A spanyol csapattal azonban nem ért el sikereket, hiszen 4 meccsen egyetlen gólt sem szerzett.

Pályafutását végül 1966-ban fejezte be, és az ezt követő időszakban edzőként dolgozott. Többek között edzője volt az Alavés, a Real Murcia, illetve az AEK Athén és a Panathinaikos csapatának is. Edzői pályafutását végül 1993-ban fejezte be, a magyar válogatott rövid ideig tartó irányítását követően.

Puskás Ferenc tehetsége és pályafutása a mai napig világhírű, és nemzetközi szinten is a legkivételesebb focisták közé tartozott. A Puskás Ferenc-díjat 2009 óta minden évben a legszebb gólt szerző játékosnak adják oda.

evamagazin.hu
Close Menu