Quique Setién vezetőedző látványos futballt ígér

Egyben biztosak lehetünk: nem a játékosok fúrták meg Valverdét, aki a mérkőzései több mint kétharmadát megnyerte a Barcelonával.



Ellenben nem jött jól ki az elnökkel, Josep María Bartomeuval, aki nehezményezte, hogy Valverde eredményeinek mutatója egyre inkább romlik, illetve, hogy az igazán fontos meccseket nem tudja az edző hozni.

Ilyennek ítélt meg két BL-kiesést hozó vereséget (még 2018-ból az AS Roma ellenit, valamint a Liverpoollal szembeni tavalyit), valamint a múlt heti dzsiddait, az Atlético Madrid ellen, ami már csak azért is érdekes, mert maga a négyestorna presztízse egyáltalán nem tűnt „edzőbuktatónak”.

Bartomeu alighanem két vasat tartott a tűzben, miután minden bizonnyal már múlt csütörtök este eldöntötte, hogy váltani akar. Állítólag nemet mondott a megkeresettek közül Ronaldo Koeman (de csak nyárig, mert világossá tette, az Eb után elhagyhatja a szerződése szerint a holland válogatottat) és Xavi (aki szerette volna inkább a nyáron átvenni a Barçát, pechjére ő inkább a nép jelöltje volt, esetleg a szakmai menedzsmenté) is.

Sőt, Mauricio Pochettino is, aki, mint kiderült zsákutca volt: kerek-perec kijelentette, hogy akadt a pályafutásának három olyan klubja, a Newell’s Old Boys, az Espanyol és a Tottenham, amelynek a helyi riválisánál soha nem dolgozna.

Ezzel szemben Quique Setién ügynöke már vasárnap Barcelonában volt, s ettől fogva Valverdének, akitől a játékosok amúgy szép gesztussal búcsúztak, nem volt esélye.

Mi szólt a 61 éves edző kinevezése mellett? Hiszen korábban soha nem dolgozott európai elitbe tartozó csapatnál, soha nem nyert egyetlen trófeát sem. Ám akad egy előnye: már akkor, amikor még semmi köze nem volt a Barcelonához, azt hangoztatta, hogy a Johan Cruyff Dream Teamje által preferált stílus híve, az alacsonyabb osztályokban szereplő csapatait a sajtó a második vagy a harmadik vonal Barçájának titulálta. Az elmúlt években többször is hangsúlyozta, számára Lionel Messi a világ legjobb játékosa. Ezt egyébként tegnap, a bemutatásán is megerősítette, majd hozzátett egy képszerű mondatot:

„Tegnap még a falumban, a tehenek között bolyongtam, most pedig a világ legjobbját edzhetem.”

A spanyol statisztikusok azóta kiderítettek két érdekes „apróságot”: Valverde Barcelonája ellen egy edző tudott nyerni a csapatával a Camp Nouban, mégpedig Quique Setién. S ki az a tréner, aki ellen a legrosszabb Zinedine Zidane edzői mérlege? Persze, hogy Quique Setién.

MH
Close Menu