A játékvezetők szempontjából is fontos a videobíró bevezetése

A játékvezetők szempontjából is fontos a videobíró bevezetése a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője szerint.

    
Sipos Jenő szerdán az M1 aktuális csatornán emlékeztetett rá: az MLSZ elnöksége már korábban eldöntötte a VAR bevezetés, a projekt 2019-ben indult el, azonban a vírusjárvány miatt egyrészt a technikai berendezések beszerzése, másrészt a játékvezetők felkészítése akadályba ütközött. Utóbbi végül tavaly októberben indult újra, a felkészítés rendben lezajlott, amelynek három eleme közé tartozott egyrészt a technikai eszközök megismerése, másrészt az elméleti felkészülés a játékvezetők esetében, harmadrészt pedig a gyakorlati képzés.

    

"Volt egy bizonyos szimulációs gyakorlat, amikor nemzetközi és korábbi mérkőzéseket néztek, ahol gyakorolták a szituációkat. Illetve volt júniusban egy VAR-kupa, amikor tétmérkőzéseket játszottak alacsonyabb osztályú csapatok, és azon gyakoroltak a játékvezetők" 


- árulta el Sipos Jenő, megemlítve: a nemzetközi szövetség (FIFA) delegáltja is maximálisan elégedett volt a látottakkal.

    

Kitért rá: mára már elmondható, hogy minden élvonalbeli stadion alkalmas a VAR-rendszer befogadására és működtetésére. Egy napon három mérkőzést tudnak kezelni a VAR-kocsival, amelyben három szakember tevékenykedik: a videobíró, a videoasszisztens és az operátor. Ők közvetlen kapcsolatban állnak a játékvezetővel, a végső döntés meghozatala minden esetben az utóbbi kezében van.

    

"Azt gondoljuk, hogy a videobíró működése nagyon sokat segít a még pontosabb és tisztább döntések meghozatalában a játékvezetőknek, de senki ne gondolja, hogy innentől kezdve megszűnnek a vitás esetek. Láttuk a nemzetközi tapasztalatokat, ahol videobíró működött, hogy azért vannak ott viták: kéz volt vagy nem volt kéz, belül volt vagy kívül volt, tehát előfordulhatnak ilyenek" 


- fejtette ki. 


Hozzáfűzte: a fekete-fehér helyezetekben egyértelmű döntés születik, viszont a szürke zóna az megmaradhat, ebben az esetben a játékvezető hozza meg a döntést.

    

Sipos Jenő lényegesnek nevezte, hogy a magyar játékvezetők "begyakorolják, képességszinten alkalmazzák a rendszert", hiszen nemzetközi szinten akkor tudnak feladatokat vállalni, akkor kaphatnak küldéseket, hogyha ezt a rendszert megfelelően elsajátították és alkalmazzák.

    

"Tehát a magyar játékvezetők szempontjából is nagyon fontos a videobíró bevezetése" 


- szögezte le a szóvivő.

    

Kitért rá: a szurkolóknak egy új rendszerrel kell majd megismerkedniük, a kivetítőn adott esetben azt fogják látni, hogy zajlik a VAR-ellenőrzés.

    

Sipos Jenő emlékeztetett: az MLSZ a koronavírus-járvány kirobbanása óta kapcsolatban áll a járványügyi hatóságokkal és minden esetben alkalmazták az ajánlásokat, előírásokat. Ha kellett, felfüggesztették a bajnokságot, vagy zárt kapus mérkőzéseket rendeltek el. Hozzátette: részükről a mostani javaslat az volt, hogy az élvonalbeli mérkőzéseken szükséges a teszt alkalmazása, a sportzóna kialakítása.

    

"Ezt a jelenlegi helyzetben meg kell érteni, hiszen a legfontosabb a játékosok és a stábtagok egészségének védelme, hiszen egyetlen eset is borzasztó dolgot indíthatna el. Meg kell előzzük, hogy előforduljanak ilyen események" 


- mondta.

    

A labdarúgó OTP Bank Liga 2021/22-es idénye pénteken rajtol.


    OTP Bank Liga, 1. forduló:


    július 30., péntek:

Paksi FC-Mezőkövesd Zsóry FC 18.15

Gyirmót FC Győr-MTK Budapest 20.30

    július 31., szombat:

Ferencváros-Kisvárda Master Good 17.45

Budapest Honvéd-Debreceni VSC 20.00

    augusztus 1., vasárnap:

ZTE FC-MOL Fehérvár FC 17.45

Újpest FC-Puskás Akadémia FC 20.00


MTI

Close Menu