10 év eltiltás is járhat labdarúgással kapcsolatos online rasszizmusért

Angliában és Wales-ben új törvényt vezetnének be, amely értelmében a labdarúgással kapcsolatos online rasszizmus vagy gyalázkodás miatt akár 10 évre szóló eltiltás is kiszabható.





A belügyminiszter által előterjesztett javaslat a jelenlegi törvény módosítása, ezáltal a futballal kapcsolatos rasszizmust és gyűlöletkeltést az online térben is megakadályoznák, annak apropóján, hogy a nyári Európa-bajnokságon néhány angol fekete bőrű játékost rasszista gyalázkodás ért, a miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy határozottan fellép az online bántalmazás ellen.


“Idén nyáron láthattuk, ahogy ezt a gyönyörű játékot az online trollok szégyenteljes rasszizmusa rontotta meg, akik a billentyűzetük mögé bújtak és gyalázták a labdarúgóinkat. A rasszizmus elfogadhatatlan, és a futballt túl sokáig megrontotta ez a szégyenletes előítélet.”


“Azokat, akik felelősek az online bántalmazásért, meg kell büntetni. Az általam bejelentett törvénymódosítások biztosítani fogják, hogy a futballmérkőzéseken való részvételtől eltiltják őket” 


– idézi a belügyminisztert a Sky Sports.


Angliában és Walesben jelenleg 1300 futballtilalmi határozat van érvényben, amelyek három és tíz év közötti időtartamra tiltják el az egyéneket a labdarúgó-mérkőzések látogatásától. Az eltiltás megszegése bűncselekmény, legfeljebb hat hónap börtönbüntetéssel, korlátlan pénzbírsággal vagy mindkettővel büntethető.


A labdarúgók közösségi médiafelületeit a nap minden órájában elárasztó rasszista gyalázkodások mélyen érintik a játék minden résztvevőjét, és ennek véget kell vetni”


– emelte ki Nadine Dorries kulturális miniszter.


“Minden formában fellépünk ez ellen a visszataszító magatartás ellen. Amellett, hogy kitiltjuk a rasszistákat a mérkőzésekről, úttörő új törvényeket vezetünk be az online gyalázkodás visszaszorítása érdekében, és biztosítjuk, hogy a technológiai cégek kezeljék a gyűlöletet az oldalaikon” 


– tette hozzá.


forrás: liner.hu

Close Menu