Könyvet mutattak be Kubala László futballistáról

A Kubala95 emlékév alkalmából bemutatták csütörtökön Budapesten Varró Krisztián Kubala című könyvét, amely Kubala Lászlóról, az 1950-es évek világklasszis csatáráról, a Barcelona labdarúgócsapatának legendás játékosáról szól.


 


  


Kovács Barnabás barcelonai főkonzul, a Kubala95 emlékév kezdeményezője elmondta, hogy az emlékév folytatása annak a többéves eseménysorozatnak, amely az FC Barcelonában megfordult magyar labdarúgóknak - Kubalának, Kocsis Sándornak és Czibor Zoltánnak - állított emléket.     


Kubala László idén ünnepelné 95. születésnapját, amely ugyan nem kerek évforduló, de a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború arra sarkallta őket, hogy ne várják meg a 100. évfordulót - tette hozzá.     


Varró Krisztán ügyész, a könyv szerzője elmondta, hogy gyermekkora óra minden érdekli, ami a futballal kapcsolatos, Kubala László azonban egyetemistaként kezdte őt foglalkoztatni.     


Kubala Lászlónak futballistaként és emberként is példátlan életútja volt rengeteg érdekes fordulattal, ez inspirálta a könyv megírására - emelte ki a szerző.     


Bodnár Zalán, a Nemzeti Sport főmunkatársa a könyvet méltatva kiemelte, hogy az mennyire alapos és részletes, a teljesség igényével mutatja be a "Kubala-életutat". Varró Krisztián olyan dolgokat "nyomozott ki", amelyek miatt a sportújságíróknak kell "szégyenkezni", hogy "helyettük egy ügyész ásott ilyen mélyre" Kubala életében - fogalmazott az újságíró.     


A 720 oldalas kötet a Twister Média Kft. gondozásában jelent meg.     


A rendezvényen részleteket mutattak be Kocsis Tibor Magyarok a Barcáért című filmjéből.     


Kubala László 1927-ben Budapesten született. Az élvonalban 1945-ben a Ferencvárosban mutatkozott be. 1946-ban a katonai szolgálat elől Csehszlovákiába ment, ahol szlovák felmenőire való tekintettel megkapta az állampolgárságot, és a Slovan Bratislava játékosa lett. 1948-ban visszatért Magyarországra és a Vasasba igazolt. A kiépülő diktatúra elől 1949-ben Olaszországba disszidált, ahol szerepelt a Hungária néven kinti magyarokból összeverbuválódott csapatban. Ekkor figyelt fel rá az FC Barcelona, amely 1951-ben szerződtette. A Barcával kétszer nyert Vásárvárosok Kupáját (VVK) - az UEFA Kupa jogelődjét -, négyszer spanyol bajnokságot, hatszor pedig Spanyol Kupát. Játéka kedvéért több száz kilométerről is érkeztek nézők a Barcelona mérkőzéseire, az érdeklődés olyan hatalmassá vált, hogy emiatt megépítették a csapat jelenlegi stadionját, a Camp Nou-t.     


1961-ben már edzőként vezette a VVK döntőjébe a katalán gárdát, majd 1969-től 1980-ig szövetségi kapitányként irányította a spanyol válogatottat.     


A világon ő az egyetlen, aki három válogatottban is szerepelt: a csehszlovákban hatszor, a magyarban háromszor, a spanyolban 19-szer.     


Kubala László 74 évesen hunyt el egy barcelonai kórházban.     


Az FC Barcelona szurkolói 1999-ben őt választották klub történetének legjobb labdarúgójává. Életnagyságú szobra áll a Camp Nou előtt. Budapesten 2011 óta az ő nevét viseli a Vasas labdarúgó akadémiája, az angyalföldi klub Fáy utcai sportcentrumában 2012-ben avatták fel bronz mellszobrát. A főváros XIII. kerületében 2017-ben parkot neveztek el róla, 2012-től rendezik meg a nemzetközi Kubala László Kupa utánpótlástornát.


MTI

Close Menu