Május 23. lehet az Aranycsapat hivatalos emléknapja

Az 1954. május 23-án játszott és 7-1-es hazai győzelemmel zárult Magyarország-Anglia labdarúgó-mérkőzés 65. évfordulója lehet először a legendás Aranycsapat hivatalos, Országgyűlés által is jóváhagyott emléknapja.
    

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke a csütörtöki bejelentésnél elmondta, az eredetileg - az 1953-ban, a Wembley Stadionban 6-3-as magyar sikerrel zárult összecsapás évfordulójára - tervezett november 25. azért nem válhat hivatalos emléknappá, mert ezt a dátumot 2012-ben a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává nyilvánították, így nemzeti gyásznap.
 
Lomnici Zoltán beszámolt arról, hogy a tervek szerint az új Puskás Ferenc Stadion jövő ősszel sorra kerülő átadásáig tartó Aranycsapat-emlékév során a Kárpát-medence egész területén folyamatosak a legendás nemzeti tizeneggyel kapcsolatos megemlékezések, s nemsokára a 100. ilyen rendezvény következik.
 
"Ki szeretném emelni, hogy ezeknek az eseményeknek a megrendezéséhez nem használtunk fel forrásokat a költségvetésből, s bár a Magyar Labdarúgó Szövetség nem támogatta az emlékévet, végül minden helyszínen önerőből összegyűjtötték a szervezéshez szükséges összegeket" - mondta a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke.
 
Lomnici Zoltán hozzátette, szeretnének az új Puskás Ferenc Stadion átadásáig a Kárpát-medence valamennyi magyar nyelvű iskolájában meghirdetni tanulmányi versenyt az Aranycsapatról, és ez lenne az első olyan program az emlékév során, amelyhez állami támogatásra számítanának.
 
Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter az Aranycsapatról azt mondta, Puskás Ferenc és társai mindig a magyar nemzetet képviselték, motiváltak voltak, és ami - ahogy fogalmazott - a legfontosabb: "szerettek focizni."
 
"Az 1973 óta felnőtt magyar futballgenerációk tagjainak nincs ott a lelkében az az identitástudat, amely az Aranycsapatot is a világ legjobbjává tette, és amíg ez nem áll helyre, addig soha nem lesz olyan a magyar futball, mint amilyen volt" - jelentette ki a miniszter.
 
Kásler Miklós szerint a genetika, a tehetség adott, de Magyarországról csak akkor lesz valakiből Puskásékhoz hasonlóan világklasszis labdarúgó, ha "a csillagok állása, a körülmények is lehetővé teszik ezt."
 
A miniszter kiemelte, az Aranycsapat minden tagja valódi példakép volt, és az is marad, mert "azt a futballt azóta sem tudta játszani egyetlen csapat sem a világon."
 
Bajkai István kormánypárti országgyűlési képviselő, az Aranycsapat Emlékév Testület helyettes vezetője hangsúlyozta, hogy a Puskás Ferenc vezette nemzeti futballcsapat "mindannyiunk személyes történelmének is a része", s 65 év elteltével sem lehet "érzelmek nélkül" beszélni ezekről a sportemberekről.
 
"Ők példát mutattak mindannyiunk számára arról, hogy szerénység, alázat és hit nélkül nagyon nehéz kiemelkedő eredményeket elérni" - jelentette ki Bajkai István.

forrás: MTI
Close Menu