A kilencven éve született Kocsis Sándorra emlékezett az Aranycsapat Testület

Kocsis Sándor olimpiai bajnok labdarúgó születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából koszorúzást tartottak pénteken a Szent István Bazilika altemplomában lévő sírhelyénél.


Id. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke emlékeztetett arra, hogy Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár 2017. április elsején hirdette meg az Aranycsapat Emlékévet, amely azonban nem csupán egy évre korlátozódik, és az Aranycsapat Testület feladata a legendás labdarúgócsapat emlékének méltó őrzése.

Elmondta: már több mint 200 esemény, ankét zajlott le a testület égisze alatt, legutóbb Fenyvesi Mátét köszöntötték 86. születésnapján. Kiemelte, hogy nemzeti összefogásból működnek és szervezik eseményeiket a külhonban is.

Az elnök egyúttal bejelentette: Szabó Tünde megadta az engedélyt arra, hogy Bozsik Péter, a százegyszeres válogatott Bozsik József fia is tagja legyen a testületnek.

"A mai legendás focicsapat, a Messi nevével fémjelzett Barca hírnevének egyik megalapozója volt az 1929. szeptember 29-én született Kocsis Sándor, vagy ahogy itthon nevezték, Kocka, Barcelonában pedig Aranyfej néven emlegették." 

- mondta a megemlékezésen Bajkai István országgyűlési képviselő, az Aranycsapat Testület alelnöke.

"Kocsis Sándor jóval több volt, mint élsportoló, ikon volt. Emlékezzünk rá, legyen példaképe nemcsak az ifjúságnak, hanem mindannyiunknak." 

- tette hozzá.

A 68-szoros válogatott Kocsis Sándor pályafutása során a Ferencvárosban és a Budapesti Honvédban, majd a svájci Young Fellows Zürichben, 1958 és 1966 között pedig az FC Barcelonában játszott.

Visszavonulása után súlyos beteg lett, lábfejét amputálni kellett, és 1979-ben, 49 éves korában hunyt el.

MTI
Close Menu