A sebesség volt a liverpooli BL-győzelem titka

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) tanulmánya szerint a Bajnokok Ligáját tavasszal megnyerő Liverpool sikerében kulcsfontosságú volt a csapat játékának sebessége.


A szakanyagot készítő tízfős munkacsoport - amelynek tagjait nem nevezték meg - az előző BL-idény mind a 366 gólját elemezte, ezek közül az angol együttes 24-et szerzett.

A végső győztes átlagosan mindössze 7.81 másodpercig birtokolta a labdát a találatai előtt, amelyeket átlagosan csupán két és fél passz előzött meg.

A csoportkörben szerepelt 32 csapat átlaga 12.5 másodperc és 4 passz volt.

A tanulmány fontos tényezőként említette a gyors és intenzív játékot, illetve az angol csapatok futballistáinak kiemelkedő mentális és fizikai képességeit.

A dokumentum szerint következtetésként levonható, hogy a szigetországi együttesek a hazai versenynaptárnak köszönhetően rendszeresen magas intenzitású, komoly tempójú meccseket játszanak, ezért versenyképesebbek a BL-ben az ellenfeleik többségénél.

Azt is megállapították, hogy nemzetközi szinten hátrányos helyzetben vannak azok a csapatok, amelyek jelentős előnnyel nyerik hazájuk bajnokságát.

A Liverpool az elődöntő első meccsét 3-0-ra elveszítette Barcelonában, a visszavágót viszont 4-0-ra megnyerte. A szakanyag kiemeli, hogy a katalánoknál nem volt megfelelő a csapatmunka a második mérkőzésen, ugyanis Lionel Messi és Luis Suárez nem vette ki a részét a védekezésből.

Az előző idényben a leggyorsabb sprint a Liverpool holland középhátvédje, Virgil van Dijk nevéhez fűződött, akinél a barcelonai meccsen egy alkalommal 34,5 kilométeres óránkénti sebességet mértek.

forrás: MTI
Close Menu