10 leggyakoribb sérülés a fociban

A futball kontakt sportág, melyben nagy a sérülések veszélye. Különösen a lábak érintettek. Az izmok, szalagok és csontok sérülései hozzátartoznak a focisták mindennapjaihoz.



A sérülések okai nagyon sokrétűek. A játékosok a sípcsontvédőt leszámítva tulajdonképpen védőfelszerelés nélkül játszanak, állandóan mozgásban vannak, gyors irány- és helyzetváltoztatással, ráadásul a játék körülményeiből adódóan az időjárási- és talajviszonyok is hatással vannak rájuk, kedvezőtlen feltételeket jelenthetnek.

A leggyakrabban az alsó végtagok sérülnek meg. A legtipikusabbak a lábsérülések. 

Izomhúzódás

Ha az izmok nincsenek kellően bemelegítve, vagy a játékos túlerőlteti őket, nagyon könnyen bekövetkezhet izomhúzódás, ami szúró fájdalommal jár.

Izomszakadás

Az izomszakadás oka hasonló az izomhúzódáséhoz. Izomszakadáskor a fájdalom hirtelen lép fel, ütés- vagy szúrásszerű, esetleg nyomó jellegű, éles és hasító. Bevérzés is jelentkezhet.

Az ízületi szalagok meglazulása

A boka- és térdízületi szalagok sérülései gyakoriak, fájdalommal és az érintett ízület funkcióvesztésével járnak, jellemző még az erőtlenség és enyhe duzzanat az érintett területen.

Bokaszalag-szakadás

Külső behatásra, de anélkül is kialakulhat. Szövetközti bevérzéssel és duzzanattal jár, a sérült láb nem terhelhető.

Keresztszalag-szakadás

A keresztszalag-szakadás a legsúlyosabb térdsérülés, amely miatt a futballista akár hat hónapos kihagyásra is kényszerülhet. A szalag szakadása nagy fájdalommal és duzzanattal jár, és közben reccsenő hang is hallható. Külső- és belső térdszalag-sérülések (szalagszakadás) A futballban a térdek vannak a legnagyobb igénybevételnek kitéve, ezért a külső és belső térdszalagok nagyon könnyen elszakadhatnak. Klasszikus tünet a térdízület instabilitása, nyomó fájdalom és a mozgás beszűkülése.

Combizom húzódás

A combizom húzódás duzzanattal jár és a mozgás fájdalmat okoz.

Meniszkusz-szakadás

A térd-meniszkusz hirtelen megerőltetés vagy a térd behajlítása során szakadhat el. A térd megduzzad, a sérülés nagyon fájdalmas és korlátozza a mozgást.

Sípcsont- és szárkapocscsonttörés

A legkellemetlenebb sérülések egyike a sípcsont- és szárkapocscsonttörés. Az azonnali operáció elkerülhetetlen. A felépülés több mint egy évet is igénybe vehet.

Achilles-ín szakadás

Az Achilles-ín szakadása, amely például egy hirtelen belépő hatására következik be, hangos reccsenéssel jár. A játékos hirtelen, heves fájdalmat érez, de a duzzanat nagyon csekély.

webbeteg
Close Menu