Eb-selejtezők - Zárul a sorozat

Csütörtöktől jövő keddig rendezik a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők csoportküzdelmeinek utolsó két körét; eddig hat csapat biztosította be szereplését a 2020-as kontinensviadalon, amelyet 12 ország egy-egy városában, köztük Budapesten rendeznek.


   

Az A csoportban Anglia története 1000. mérkőzésén harcolhatja ki a továbbjutást, a Wembley Stadionban igazi futballünnepre készülnek Montenegró ellen - a válogatott a jubileum alkalmából különleges mezben lép pályára csütörtökön. Gareth Southgate együttese Podgoricában 5-1-re nyert, így meglepetés lenne, ha nem győzne, ugyanakkor még a döntetlen vagy egy vereség is elég lehet neki. Utóbbi eset akkor valósul meg, ha Koszovó kikap Csehországban, ekkor utóbbi ország válogatottja megy tovább a második helyen.
   
A B csoportban Ukrajna már Eb-résztvevőnek mondhatja magát, a címvédő Portugália pedig jelenleg egyetlen ponttal előzi meg Szerbiát a második helyen. A papírforma alapján a sorrend nem változik majd, ugyanis a portugálok Litvániát fogadják, majd Luxemburgba utaznak, azaz a szerbeknek még az sem lesz elég, hogy előbb Luxemburg, majd Ukrajna ellen is begyűjtik a három pontot hazai környezetben.
   
A C csoport küzdelmei már az első napon eldőlhetnek: amennyiben Hollandia csütörtökön legalább döntetlent ér el Belfastban, akkor továbbjut, és ha ezzel egy időben Németország győz otthon Fehéroroszország ellen, akkor ugyancsak biztosítja helyét a tornán.
   
A D csoportban három válogatott pályázik két helyre, a legjobb helyzetben Svájc van, amely még Georgia ellen otthon és Gibraltár vendégeként joggal számíthat összesen hat pontra, míg a második helyről hétfőn Dublinban dönt majd Írország és Dánia. Ott utóbbinak várhatóan a döntetlen is elég lesz, mivel pénteken hazai pályán fogadja Gibraltárt és előzi majd meg pontszámban az íreket.
   
A magyar érdekeltségű E csoportban elsőként a világbajnoki ezüstérmes horvát válogatott biztosíthatja be helyét az Eb-n, ehhez hazai pályán mindössze egy pontot kell szereznie Szlovákia ellen.
   
Az F csoportból Spanyolország már Eb-résztvevőnek mondhatja magát, itt pénteken Románia-Svédország rangadót játszanak, és amennyiben Bukarestben vendégsiker születik, akkor kiegyenesedik a továbbjutást illető kérdőjel. Ugyanakkor a svédeknek román győzelem esetén sem kell még lemondaniuk az Eb-szereplésről, ugyanis a hétfői játéknapon a Feröer-szigetek csapatát fogadják, miközben riválisuk Spanyolországba látogat.
   
A G csoportban egyszerű a képlet, ugyanis a már Eb-résztvevő lengyelek mögött az osztrákoknak hátralevő két találkozójukon egyetlen pontra van szükségük a továbbjutáshoz, ezt már pénteken, hazai pályán megszerezhetik Észak-Macedónia ellen.
   
A H csoportban ha a világbajnok franciák legyőzik otthon Moldovát, akkor nem kell semmi mással foglalkozniuk, ellenkező esetben csütörtöki továbbjutásukhoz az kell, hogy Izland ne nyerjen Isztambulban, ahol a házigazda törököknek elég az egy pont is.
   
Az I csoportból Belgium és Oroszország is továbbjutott már, míg a J-ből Olaszország mellett Finnország lehet a másik befutó, ehhez mindössze arra van szükség, hogy saját közönsége előtt legyőzze Liechtensteint.

MTI
Close Menu