EURO 2020: újabb munkalátogatás a Puskás Arénában

Az UEFA Európa-bajnoki szervező bizottsága több mint ötven fővel képviseltette magát a négynapos bejáráson, Budapesten. Ez volt az első alkalom, amikor a nemzetközi küldöttség tagjai a már átadott stadion létesítményeit vehették birtokba. A jövő nyári rendezvény egyik célja, hogy a mérkőzések és szolgáltatások mindenki számára megközelíthetők legyenek.



A negyedik munkalátogatásra érkező külföldi szakemberek egy része a helyszínen tekintette meg a múlt pénteki, Uruguay elleni nyitómérkőzést, illetve a hétfői U21-es összecsapást. Általános vélekedés, hogy a létesítmény és a szervezés jól vizsgázott az első két rendezvényen. Az UEFA szakemberei több esetben is – változtatva az eredeti terveken – a magyar szervezők által kialakított munkafolyamatokat vezetik be az Eb időszakában. Szabó Vilmos, az Eb hazai szervezőbizottságának vezetője bevezetőjében elmondta, a 12 helyszín közül a budapesti az egyetlen, ahol új stadion várja majd a szurkolókat 2020-ban.

„A korábbi időszakban terveket mutathattunk be, most abban a helyzetben vagyunk, hogy minden részterület felelőse saját maga győződhet meg a Puskás Aréna szolgáltatásairól, és reményeink szerint a korábbi kérdőjelek helyére minden esetben pipa kerülhet.”

A jövő évi Eb egyik kiemelt programja az önkéntesprogram lesz, amelyben körülbelül ezer embert érdekelt. Az önkéntesek fontos szerepet játszanak abban, hogy az EURO2020 színvonalas, emlékezetes szolgáltatást nyújtson a szurkolóknak. Ennek érdekében az UEFA önkéntes csapata is Budapestre látogatott, hogy megvizsgálja a kijelölt központ elhelyezkedését, illetve a helyi projektcsapattal egyeztessen az önkénteseket érintő feladatokról, valamint az interjúztatás jelenlegi státuszáról.

A bejárás keretén belül az UEFA EURO2020 szponzorai is a Puskás Arénába látogattak (ez volt az úgynevezett Sponsor Tour), hogy „felmérjék a terepet”, így pontosan meg tudják tervezni a kitelepüléseiknek a helyzetét és a számukra rendelkezésre álló területeket a stadionon belül és kívül.

A munkalátogatás utolsó napja a biztonsági témák megtárgyalásáról szólt, köztük a biztonsági periméter véglegesítéséről. Az MLSZ Biztonsági Iroda a tárgyaláson részletes prezentációt mutatott be a nyitómérkőzés tapasztalatairól.

A számos részfeladat között (megközelítés, tévéközvetítés, kiszolgálás, stb.) kiemelt szerepet kap az Eb-n az elérhetőség, az, hogy mindenki számára élvezhető legyen a jövő nyári esemény. A büféket, pultokat, mosdókat úgy alakították ki a Puskás Arénában, hogy például kerekesszékes nézők számára is elérhetőek legyenek a szolgáltatások. Kizárólag apróbb módosításokat javasoltak az UEFA szakemberei ezen a területen, mint ahogyan más területeken is.

A négynapos program az UEFA-szakembereket, szponzorcsoportokat, UEFA külsős szakembereket és magyar résztvevőket (MLSZ, Puskás Aréna, Hatóságok) tekintve meghaladta a 200 résztvevőt.

A szakemberek csütörtökön távoztak, és legközelebb januárban érkeznek átfogó munkavizitre.

mlsz.hu
Close Menu