Hivatalosan is bemutatták a válogatott mezünket

Bemutatták a magyar válogatott új mezét, különleges meccsek előtt a csapat



Az adidas és az MLSZ bemutatta a magyar labdarúgó válogatott új mezét. Budapest szervezőként csatlakozott a 2020-as Európa-bajnoksághoz, így az új szerelés egyes részleteihez a városból merítettek inspirációt az adidas tervezői. A bemutatót követően Marco Rossi szövetségi kapitány, valamint Dzsudzsák Balázs és Marco Rossi vettek részt a sajtótájékoztatón.

A legújabb mezgarnitúrák a 2020-as Európa-bajnokságra készültek. A tervezésnél a fő koncepció a művészet és a labdarúgás ötvözése volt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a mezek egyes grafikai elemeihez a rajongók és a játékosok közös szenvedélyeiből és érzelmeiből merítettek inspirációt a tervezők.

„Egyedülálló kihívás volt egy olyan mezsorozat kidolgozása, amely sikeresen közvetíti a futball nyers érzelmeit és azok egyesítő erejét. A kreatív folyamat kezdetén kézi rajzokra összpontosítva dolgoztunk, ami lehetővé tette számunkra, emberi és érzelmi szempontból kifejezőbb legyen, amit létrehozunk. Elégedettek vagyunk a végeredménnyel, mert úgy gondoljuk, hogy a művészet és a futball világának egyesítése sikeres volt” – mondta el Juergen Rank, az adidas vezető tervezője. 

A magyar válogatott meze most először került egy kategóriába többek közt a belga, spanyol és a német csapatéval, ami azt jelenti, hogy nem egy sablon alapján készült, hanem minden eleme egyedileg tervezett és más adidas mezekre nem adaptálható. Színeiben a nemzeti lobogó köszön vissza, míg mintázatát, annak áramló hatásait a Duna ihlette. A Budapest utalás annak köszönhető, hogy a város szervezőként vesz részt a 2020-as Európa-bajnokságon. A nyak hátoldalán egy „Magyarország” felirat olvasható. A fenntarthatóság jegyében a mez anyaga 100%-ban újrahasznosított poliészter, míg gyártási technológiája a kor elvárásaihoz igazodva biztosítja a hő- és légáteresztést.

Az új mez november 15-én, az új Puskás Aréna nyitómeccsén, a Magyarország–Uruguay mérkőzésen lesz először látható. Ugyanekkor és ugyanitt lesz először megvásárolható is, a meccs ideje alatt, de az MLSZ webshopjában már ma déltől megrendelhető.



A sajtótájékoztató második részében Marco Rossi és a válogatott két játékosa, Dzsudzsák Balázs, valamint Szoboszlai Dominik válaszolt az újságírók kérdéseire.

Két olyan mérkőzés előtt állunk, amelyekre más-más okokból különleges összecsapásként tekintünk. Nagyon örültünk volna, ha a Puskás Arénában játszhattuk volna a sorsdöntő mérkőzést, de erről sajnos nem mi döntünk. Az uruguayi csapat világklasszisokból áll, a pénteki mérkőzés mindent egybevetve egy történelmi nap lesz, és mi ehhez megfelelően szeretnénk hozzáállni – fogalmazott Marco Rossi.

A szövetségi kapitány a walesi Eb-selejtező kapcsán elmondta: a keret kialakításakor kényszerpályán mozgott, de mindenkiben bízik, aki pályára léphet a jövő heti mérkőzésen.

A védelemben rosszul állunk, Kádár Tamás sérült, Korhut Mihály eltiltott, a térdsérüléséből lábadozó Willi Orbán állapotával kapcsolatban pedig egyáltalán nem vagyok derűlátó, így mondhatjuk, hogy vészhelyzet van a védelem összeállítása terén. A kényszer diktálta a keret jelenlegi kialakítását, viszont megvan bennem a maximális bizalom a fiúk iránt, azok iránt is, akik Walesben mutatkoznak be a csapatban. Ismerjük a walesiek erősségeit és a gyenge pontjaikat is, alaposan felkészülünk rájuk, nagyon összpontosítani fogunk a mérkőzésre – így a szövetségi kapitány.

Marco Rossi a pénteki mérkőzéssel kapcsolatban elmondta: az Uruguay elleni összecsapás egyben Gera Zoltán búcsúmeccse is lesz, de miután a 97-szeres válogatott labdarúgó már több mint egy éve visszavonult és egyáltalán nincs edzésben, közösen abban állapodtak meg, hogy nem lép pályára a találkozón. Ezzel együtt az U21-es válogatott jelenlegi szövetségi edzőjét a kezdés előtt elbúcsúztatják, és a csapat neki ajánlja az Uruguay elleni mérkőzést.



Dzsudzsák Balázs és Szoboszlai Dominik azt emelték ki, hogy hatalmas élmény lesz számukra pályára lépni a Puskás Arénában, de a fejekben már ott van a jövő heti, Wales elleni mérkőzés is.

Óriási hatása van ránk a stadionnak, tele van energiával a helyszín. Nagyon büszkék vagyunk, hogy kiváló élődök után játszhatunk itt. Szerencsés vagyok, hogy ez a pillanat megadatik számomra. Stadionok terén a világelitbe tartozunk, és nagyon bízom benne, hogy a jövő heti, walesi selejtezőn ki tudjuk harcolni, hogy a pályán is az európai labdarúgás elitjébe kerüljünk – fogalmazott Dzsudzsák Balázs.

Az, hogy 19 évesen ebben a stadionban futballozhatok, hatalmas élmény számomra. A stadion hangulatát nem lehet elmondani, ezt érezni, látni kell. Néhány perccel ezelőtt kimentem a pályára, leírhatatlan érzés volt, még üres lelátók előtt is, telt ház előtt felemelő lesz itt játszani. Most elsősorban az Uruguay elleni meccsre készülünk, de igaz, hogy már a Wales elleni mérkőzés is az eszünkbe jut – tette hozzá Szoboszlai Dominik.



Egy kis meztörténelem

Az eseményen több korábbi ikonikus darab is megtekinthető volt, melyek segítségével szemléltethető a magyar válogatott mezek stílusbéli és elkészítési technikában való változásai. A 20. században sokáig a V-nyak volt a jellemző stílusjegy, amit az adidas is tovább vitt 1974 után (ekkor lett a márka a magyar válogatott mezek gyártója). A német gyártó vezette be a transzfernyomással felvitt, flokkolt mezszámokat, ezt megelőzően hagyományosan, textilből kivágták a számot és rávarrták a mezre.

Forrás: Mlsz.hu
Close Menu