Saját kezében maradt a Fradi sorsa

Labdarúgás. Ha a zöld-fehérek megnyerik hátralévő két őszi nemzetközi kupamérkőzésüket, akkor biztosan továbbjutnak csoportjukból az Európa-liga tavaszi folytatásába.



Gól nélküli döntetlent játszott csütörtök este a Ferencváros a CSZKA Moszkvával a labdarúgó Euró­pa-liga csoportkörében. Az eredmény legfontosabb hozadéka, hogy a zöld-fehérek sorsa a saját kezükben maradt. Ha kétszer nyernek, továbbjutnak. Sőt, ha az oroszok „segítenek”, elég zárásként egy döntetlen is.

Alapvető különbség mutatkozott a Groupama Arénát ezúttal is majdnem teljesen megtöltő, illetve a tv-képernyő előtt izguló szurkolósereg (az internetes kommentárokból következtethető) véleménye, illetve a ferencvárosi stáb és játékosok értékelése között. Előbbiek unalmasnak, szelídebben eseményszegénynek mondták a kilencven percet, utóbbiak dicsérték a védekezést, azt állították, hogy a csoportkörben most játszott a legjobban a Fradi, s hogy óriási eredmény egy olyan riválist 180 percen keresztül nulla szerzett gólon tartani, amely tavaly ilyenkor kétszer is megverte a Real Madridot. (Mielőtt bárki elkezdene az után nyomozni, hogy sok játékost adott-e el azóta a CSZKA, itt a válasz: nem: a Bernabéuban szerepeltek közül tízen Budapesten is pályára léptek.)

Alkalmasint éppen a CSZKA Moszkva nemzetközi presztízse ami egyfelől igazán értékessé teszi ezt az eredményt, még ha az egykori katonacsapat csak most szerezte is az első pontját ősszel. Fontos hozadéka a döntetlennek, hogy a Ferencváros, amely egyelőre öt szerzett ponttal áll, s amely a négy eddigi Európa-liga-mecséből csak egyet veszített el, a saját kezében tudhatja a sorsát.

Barcelonában, kihasználva, hogy a mérkőzés jelentős részében kettős emberelőnyben játszhatott, az Espanyol 6–0-ra megverte a Ludogo­recet, s ezzel már matematikailag is biztosította a továbbjutását. Szergej Rebrov azt mondta ugyan a meccs után, hogy nem számolgat („Nehéz mérkőzés volt, jobban játszottunk, mint az első találkozón, amit részletesen kielemeztünk. Azt gondolom, megérdemelten szereztünk ma pontot. A továbbjutásról továbbra sem szeretnénk beszélni, pontokat akarunk gyűjteni, ha lehet, jól játszani, és akkor meglátjuk, mire lesz az elég.), de mi megtehetjük.

Reálisan két csapatnak van esélye a másik továbbjutó helyre, a Ludogorecnek és a Ferencvárosnak. A bolgárok egy ponttal szereztek eddig többet, s ha csak nem nyernek Moszkvában, miközben a Ferencváros kikap itthon az Espanyoltól, az utolsó, razgradi meccs dönt. (Persze, előállhat egy olyan helyzet is, hogy az utolsó forduló előtt a hatpontos Ludogorec és az ötpontos Ferencváros mögé néggyel feljön a CSZKA. Még ebben az esetben is csak akkor juthatna tovább az orosz csapat, ha Barcelonában megveri az Espanyolt, s a két rivális döntetlent játszik Bulgáriában.)

Egy biztos, a Ferencváros, ha megnyeri a hátralévő két mérkőzését (november 28-án az Espanyol, majd december 12-én a Ludogorec ellen), továbbjut, a többi eredménytől függetlenül. De irdatlan nehéz lesz.

MH
Close Menu