Szalai Ádám: kutya kötelességünk kiharcolni az Eb-részvételt

Az Európa-bajnoki szereplés kiharcolására koncentrál Szalai Ádám, aki a magyar labdarúgó-válogatott szépítő gólját szerezte Uruguay ellen pénteken, a Puskás Aréna avatómérkőzésén.

   

Leszögezte: a 2-1-es vereség miatt azzal együtt sem érzi vállalhatónak a telt ház, 65 114 néző előtt rendezett mérkőzést, hogy az ellenfél ötödik a világranglistán.
   
Szalai felidézte: játszott a régi Puskás Stadionban is, így nagy hatást gyakorolt rá az, hogy az új aréna avatóján pályára léphetett.
   
"Azonban sokkal fontosabb, hogy kedden olyan eredményt érjünk el, aminek köszönhetően jövőre hazai pályán játszhatunk az Európa-bajnokságon" 

- utalt a csatár a Wales elleni selejtezőmérkőzésre. A sorsdöntő cardiffi találkozón a nemzeti csapat győzelmével kiharcolhatja a részvételt a jövő évi kontinensbajnokságon, amelyet rendhagyó módon 12 ország egy-egy városában, köztük Budapesten rendeznek. A Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad majd otthont.
   
"Kutya kötelességünk, hogy ezt kedden véghezvigyük, hiszen most ízelítőt kaptunk abból, hogy a magyar emberek mennyire ki vannak éhezve a jó focira, illetve arra, hogy Magyarországnak szurkoljanak" 

- fogalmazott.
   
Hangsúlyozta: hosszú idő után talált be ismét, ami jót tett a lelkének a keddi mérkőzés előtt. Mint mondta: 50, 60 vagy 70 évesen, amikor majd elmegy a Puskás Aréna mellett, akkor a gyerekeinek vagy unokáinak büszkén mondhatja, hogy ő szerezte a történelmi első magyar találatot.
   
"Ám hetek, sőt hónapok óta az van a fejemben, hogyan tudnánk azt elérni, hogy még többet mesélhessek majd arról az unokáimnak, ami itt jövőre fog történni" 

- fejtette ki.
   
Dzsudzsák Balázs kiemelte: "a mai mérkőzés egész Magyarországnak, az egész történelmünknek volt fontos, viszont a keddi a jövőnknek szól". A csapatkapitány szintén méltatta a "megújult és fantasztikus atmoszférájú" stadiont, egyúttal megköszönte, hogy a szurkolók 0-2 után még jobban buzdították őket.
   
"Ez nagyon jó hatással volt ránk, egyből visszajöttünk a meccsbe. Ezután bátrabban futballoztunk és szereztünk egy szép gólt, valamint adódtak ezen kívül is lehetőségeink 

- fejtette ki.

Nehézkesen indult, de azt mondom, hogy a végén egy viszonylag jó meccs kerekedett ki belőle, pedig akár csúnyább is lehetett volna."
   
"El kell hinnünk, hogy ez a keddi meccs csak a mienk lehet. Életünk lehetősége előtt vagyunk, történelmet kell, hogy írjunk - fogalmazott. - Egy cél kell, hogy lebegjen a szemünk előtt: egy egész ország áll mögöttünk, és egy ilyen stadionban játszhatunk fél év múlva."
 
Wales kapcsán kiemelte: "nem egy Uruguay-szintű csapat", így az erősségeikben bízva, precíz játékot bemutatva sikert érhetnek el a ki-ki meccsen.
   
"Úgy kell nekivágnunk annak a találkozónak, hogy már túlvagyunk a mai összecsapáson, és próbáljuk úgy feldolgozni ezt az egész atmoszférát, ami ma itt eluralkodott, és ami energiát kaptunk a szurkolóktól meg a stadiontól, hogy győztesként jöhessünk haza, és piros-fehér-zöldbe boruljon az ország."
   
Szoboszlai Dominik a pályát és a hangulatot egyaránt tökéletesként jellemezte, és leszögezte: számára óriási megtiszteltetés volt ilyen közönség előtt játszani.
   
"Sajnos a végeredmény nem olyan lett, mint amilyet vártunk" 

- mondta.
   
"De tanulni kell ebből a meccsből, például azt, hogy a meccs előtt megbeszélteket tartsa be mindenki. Nem lehet kifogás, hogy idegenben játszunk, vagy hogy van egy Bale-jük és egy Ramsey-jük" 

- tette hozzá.

MTI
Close Menu