Újabb könyv jelent meg Törőcsik Andrásról

Budapest IV. kerületének Önkormányzata és az Aposztróf Kiadó Újpesten mutatta be szerdán Dunai Ede Törő visszatér című könyvét és emlékezett meg a lila-fehér labdarúgócsapat 1969-es bajnoki aranyérmének ötvenedik évfordulójáról.


 

Az újpesti városháza dísztermében Déri Tibor polgármester beszélt a kerület klubjának húszszoros magyar bajnok, tízszeres kupagyőztes futballcsapatáról. Felidézte, hogy a legendás aranygeneráció 1969-től zsinórban hétszer lett bajnok, amit a mai napig nem tudtak megdönteni, és valószínűleg nem fogja egyetlen együttes sem.
   
"Törőcsik András, Kese, művész volt, a labda művésze. Tinédzserként, 1974-ben került Újpestre, egy olyan csapatba, amelynek minden tagja klasszis volt. Hamar a közönség kedvencévé vált" 

- mondta, majd kiemelte, hogy a könyv szerzője, az Újpest egykori klasszisának, Dunai III Edének a fia, így első kézből hozta az élményeket, történeteket.
   
Barabás Kiss Zoltán színművész olvasott fel részleteket a könyvből, majd filmbejátszás idézte fel Törőcsik néhány fantasztikus megmozdulását, "Táncolj, Törő"-féle cseleit.
   
"Az első könyvet is (Törőcsik András - Út a csúcsra) befejezettnek tekintettem, de a rajongók követelték a folytatást" - mondta a Törő-életrajz második kötetéről szólva Dunai Ede. "Most tényleg kereknek érzem a történetet, nem tervezek trilógiát" 

- tette hozzá, majd az alkotás folyamatáról elárulta, hogy édesapján kívül Kisznyér Sándor, Törő egykori csapattársa segített sokat.
   
Kisznyér Sándor az emlékeket felidézve elmondta, "zseniális volt Törővel játszani", Dunai III Ede pedig azt emelte ki, hogy "Törő egyéniség volt, nem lehetett kordában tartani".
   
Az est másik eseménye az 1969-es bajnoki aranyérem ötvenéves jubileumának megünneplése volt. Déri Tibor polgármester és Tahon Norbert jegyző köszöntötte az akkori csapatból jelen lévő tagokat, Káposzta Benőt, Dunai III Edét, Noskó Ernőt, Zámbó Sándort, Nagy Lászlót és Juhász Pétert.

MTI
Close Menu