Jobbik: milliárdok folynak el értelmetlenül a sporttámogatásokból

A sporttámogatásokból értelmetlenül "elfolyt milliárdok" miatt bírálta a kormányt Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján.



    A képviselő elismerte, hogy a Fidesz kormány kiemelten kezeli a sportot és 2011 óta sok száz milliárd forintot fordított elsősorban a látvány-csapatsportágak - a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a jégkorong, a vízilabda és újabban a röplabda - támogatására. Ugyanakkor bírálatot fogalmazott meg a futball utánpótlás nevelő munka minősége, valamint egyes határon túli sportinfrastruktúra-fejlesztések és a Nemzeti Sportinformációs Rendszer miatt is.

    Az utánpótlás nevelésről szólva a kisvárdai labdarúgó klubot hozta példaként, ahol rendszeresen 10 külföldivel és egyetlen magyar játékossal lépnek pályára, miközben több milliárd forintot kaptak eddig utánpótlás nevelésre. Arra is felhívta a figyelmet: Kisvárdán az utánpótlásban tömegével fociznak ukrán nevű és feltehetőleg csak külföldi állampolgárságú fiatalok, akik a magyar tehetségek elől veszik el a helyet, és utánuk magyar közpénzt igényel a klub.

    Steinmetz Ádám úgy vélte: ez feltehetőleg nem elszigetelt jelenség, hanem országos gyakorlat. Jelezte: az ügyben feltett kérdésére, hogy hány kizárólag külföldi állampolgárságú gyerek után igényelnek a klubok, szövetségek tao támogatást, és milyen összegben, a sportért felelős államtitkárság nem tudott válaszolni.

    Szintén kifogásolta a Nemzeti Sportinformációs Rendszer évek óta húzódó fejlesztését, amelyre szerinte a kormány rengeteg pénz költött, eddig eredmény nélkül.
    Steinmetz Ádám a kormány határon túli sportinfrastruktúra fejlesztései közül az eszéki stadionépítést bírálta. Sportszakmailag és pénzügyileg is értelmetlennek tartotta, hogy több milliárd forint magyar közpénzt kapott egy olyan horvát város, ahol a magyar kisebbség aránya az egy százalékot sem éri el, és az utánpótlásban sem játszanak magyar fiatalok. Nem értjük, hogy erre miért van szükség, minek erősítjük tovább az amúgy is roppant erős horvát labdarúgást? - tette fel a kérdést.

    Kijelentette: a Jobbik nem támogatná olyan határon túli városok sportlétesítményeinek fejlesztését, ahol magyar kisebbség aránya nem éri el a 10 százalékot, a tao-támogatások mértékét az elvégzett utánpótlás nevelési munka minőségéhez kötnék, valamint nem finanszíroznák tovább a Nemzeti Sportinformációs Rendszer eredménytelen fejlesztését. Hozzátette: az így el nem herdált milliárdokat pedig a mindennapos testnevelés máig meg nem teremtett infrastrukturális feltételeinek fejlesztésére, azaz tornatermek építésére és felújítására költenék.


Forrás: MTI.hu

Close Menu