Különleges ok miatt nem került adásba az Arsenal–Manchester City-találkozó Kínában

Különleges ok miatt került ki a CCTV nevű állami televízió programjából az Arsenal–Manchester City-találkozó közvetítése.



A brit közszolgálati média vasárnap délután azt jelentette, hogy a kínai televízió, a CCTV levette műsoráról az Arsenal–Manchester City-rangadót. Hasonló okból.

A kínai állami televízió közvetíteni tervezte a Premier League (egyik) vasárnapi rangadóját, az Arsenal és a címvédő Manchester City találkozóját.

Végül levette a műsorról, mert kiderült, hogy Mesut Özil, az ágyúsok német világbajnoka – aki egyébként köztudottan török származású és muzulmán vallású – a közösségi médiában a Kínában élő ujgur muzulmánokkal kapcsolatos bánásmódról posztolta a véleményét.

Az Arsenal azonnal elhatárolódott játékosa véleményformálásától, jelezve, hogy apolitikus szervezet.

A BBC a helyzetet elemezve rávilágított arra, hogy jogvédők szerint akár egymilliós is lehet az a nagyrészt muzulmán ujgurukból álló tömeg, akiket szigorúan őrzött börtöntáborokba zártak.

A kínai nézőpont szerint csupán oktatják a vallási szélsőségeseket ezekben a tréningközpontokban.

Özil az ujgurokat harcosoknak nevezte, akik ellen­állnak az üldöztetésnek. Kritizálta Kínát és a „csendben maradó muzulmán közösséget” is. 

Az ottani angol nyelvű Global Times napilap Özil kijelentését hamisnak nevezte, s mint írja, ezek csalódást okoztak a futball­hatóságoknak (is). Nyilatkozott a Kínai Labdarúgó-szövetség is, amely szerint a bejegyzés elfogadhatatlan, és sérti a kínai szurkolókat.

A CCTV egyébként a korábbi időpontban kezdődött Wolverhampton–Tottenham mérkőzést sugározta a rangadó helyett.

MH
Close Menu