Évekkel fiatalíthatja meg a vérkeringést a maratonfutás

A maratoni távra való felkészülés és a táv lefutása javítja az először indulók egészségét, a "vérereik életkorából" nagyjából négy évet farag le egy új tanulmány szerint.

   

A Barts, a londoni Orvostudományi Egyetem és a University College London kutatói 138 olyan embert követtek, akik a londoni maratonra készültek és korábban nem futottak még a 42,2 kilométeres távon - írta a BBC hírportálja a Journal of the American College of Cardiology szaklap cikke alapján.
   
Hat hónap edzés után az ereik rugalmasabbá váltak, ami csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát.
   
Az alanyok vérnyomása annyival csökkent, mintha gyógyszert írtak volna fel nekik.
   
Azok profitáltak a legtöbbet a sportolásból, akik a legkevésbé voltak edzettek előtte.
   
A tanulmányt finanszírozó Brit Szív Alapítvány (BHF) szerint ennél kevesebb aerob mozgás valószínűleg hasonló eredménnyel jár.
   
A tanulmányban résztvevők átlagosan 4,5 és 5,5 óra közötti idő alatt teljesítették a távot.
   
Előfordul, hogy nem diagnosztizált szívbetegség miatt hal meg a versenyen a maraton teljesítésére vállalkozó sportoló, ám ez nagyon ritka. Charlotte Manisty, a kutatás vezetője elmondta, hogy akinek szívbetegsége vagy más egészségi problémája van, annak először az orvosát kell felkeresnie.
   
"A legtöbb embernél a sportolás lényegesen több előnnyel jár, mint amennyi kockázata van" 

- tette hozzá.
   
A kutatók szerint egy felnőttnek hetente legalább 150 perc közepes erősségű testmozgást kell végeznie - például sétálnia, kerékpároznia vagy párosban teniszeznie -, vagy 75 percen át kell intenzíven sportolnia, például futnia vagy fociznia.
   
Metin Avkiran, a BHF kardiológusa szerint igaz a régi mondás, mely szerint
"ha a testmozgás tabletta lenne, csodaszerként istenítenék".

MTI
Close Menu