Messi kétszer annyi bajnoki gólt lőtt tavaly, mint Ronaldo

Az óesztendőben a legerősebb bajnokságokban szerzett gólok alapján az argentin mellé Kylian Mbappé és Robert Lewandowski fért még fel a képzeletbeli dobogóra



Lionel Messi szerezte a legtöbb gólt a 2019-es bajnoki mérkőzéseken a topligákban. A Barcelona csatára az évtized kalendáriumi éveiben kilencszer érte el az ötvengólos határt a válogatott és klubmeccseken.

A Barcelona színeiben 2019-ben 34 gólt ért el 32 találkozón, ami azt jelenti, jobb az átlaga a mérkőzésenként egynél. A nyáron kiérdemelte Európa gólkirályaként az aranycipőt, majd ősszel két fórumon is a világ legjobbjának választották. A 2010-es években csupán egyszer nem érte el a félszázas határt a Barcelonában és az argentin válogatottban szerzett góljai összegét tekintve.

A második legtöbb gólt a francia Kylian Mbappé jegyezte, aki a Paris Saint-Germain tagjaként 29 bajnokin játszott, 31 gólt elérve. Nagyon picivel jobb a gólátlaga az argentinnél, ráadásul jóval kevesebb játékpercen szerepelt valójában. A képzeletbeli dobogó harmadik helye a lengyel Robert Lewandowskié, aki 34 bajnokin 31 gólt ért el a Bayern Münchenben. További érdeme, hogy Messinél és Mbappénál is több gólt szerzett a válogatottban, s ő a Bajnokok Ligája leggólerősebb játékosa eddig a mostani kiírásban.

A 4–6. helyen három olyan játékos, akire talán egy éve kevesen tippeltek volna, hogy ilyen előkelő helyen végez majd a 2019-es rangsorban. A negyedik helyezett Jamie Vardy 37 bajnokin 29 gólt rúgott vagy fejelt. A Leicester City támadója minden honfitársánál eredményesebb volt a Premier League-ben (sőt, a légiósoknál is), ez pedig azt jelenti, hogy Harry Kane-t is megelőzi. Más kérdés, hogy kettejük közül a Spurs gólgyárosa a jobb, ha a válogatottban és a kupasorozatokban elért gólokat is számítjuk. Az ötödik helyre kerülő francia Karim Benzema megújult Cristiano Ronaldo 2018 nyári távozása után, a nemrégiben magunk mögött hagyott esztendőben 37 bajnoki mérkőzésen 27 gólt ért el a Real Madridban. A hatodik Sadio Mané, a Liverpoolból, 36 meccsen elért 24 góllal.

Befért még az első tízbe az RB Leipzig csatára, Timo Werner (30/23), valamint a Monaco francia válogatott támadója, Wissam Ben Yedder (37/23), az előző évtized Premier League-gólkirálya, a Manchester Cityt erősítő argentin Sergio Agüero (32/22) és az olasz Serie A legjobbja, a Lazio támadója, Ciro Immobile (33/22). Ugyancsak 22 gólig jutott az Arsenal gaboni középcsatára, Pierre-Emerick Aubameyang (36/22). A legerősebb öt európai bajnokság (az angol, a spanyol, az olasz, a német és a francia) mezőnyéből elérte még a húszgólos határt Luis Suárez (33/20), a Barcelona uruguayi ásza és a pályafutása legjobb esztendejét záró Moussa Dembelé (38/21) az Olympique Lyonból.

Egy nagy név hiányzik a listáról: Cristiano Ronaldóé, aki 2018 végéig hosszú éveken keresztül mindig az élmezőnybe került egy ilyen összesítésnél. Tavaly tavasszal csupán hét, ősszel tíz gólt szerzett a Juventus mezében, a Serie A-ban. Gólmennyisége éppen a fele Messiének.

Magyarok segítették a Barça csillagát

Lionel Messi és Simone Biles zárt az élen a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) hagyományos év végi szavazásán, amelyen Hosszú Katinka a negyedik, Milák Kristóf a nyolcadik, a Győr női kézilabdacsapata pedig az ötödik helyen végzett. A Barcelona ásza kis különbséggel előzte meg a kenyai atlétát, Eliud Kipchogét és a spanyol teniszezőt, Rafael Nadalt. Biles és Hosszú közé Megan Rapinoe labdarúgó és Shelly Ann Fraser-Pryce jamaicai sprinter került. A csapatoknál a labdarúgó BL-győztes Liverpool lett az első. A tavalyi világversenyek közül a dohai atlétikai vb-n voltak a legjobbak az újságírók munkakörülményei, amelyet az AIPS szintén díjazott. Ebben a rangsorban a budapesti vívó-világbajnokság ötödik lett. A szavazáson idén 102 ország vett részt, az AIPS listája szerint a legtöbb, 37 voks Magyarországról érkezett. (RR)

MH
Close Menu