Megjelent Tóth Potya István különleges edzésnaplójaA Budapest Főváros Levéltára és a Ferencvárosi Torna Club gondozásában csütörtökön limitált számban, mindössze 300 példányban megjelent a Tóth Potya István edzésnaplói című kötet.

   
Kenyeres István, a BFL főigazgatója arról számolt be a bemutatón, hogy a legendás edző halálának 75. évfordulójára időzítették a kiadást, amely a klub és az intézmény között 2015-ben kötött együttműködés újabb gyümölcse.
   
"A Ferencváros nemcsak egy klub, hanem egy eszme. Tóth Potya István emberileg is kiemelkedő volt, ezért vált igazi legendává" 

- mondta Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. elnöke.
   
Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője arról beszélt, hogy 2016-ban vitték a naplókat a levéltárba digitalizálásra és elég hamar megszületett az elhatározás, hogy olyan értékes iratokról van szó, amelyek kiadásra is érdemesek.
   
Rácz Attila, a BFL főosztályvezetője, egyben a könyv szerkesztője a műről elmondta, négy napló közül háromból válogattak anyagokat a kötetbe, amely tartalmazza Tóth Potya István életrajzát is. Elmondása szerint igyekeztek úgy szerkeszteni, hogy az írásokat különleges lábjegyzetek formájában érdekes sztorikkal színesítsék.
   
A 19-szeres válogatott Tóth Potya István 1891-ben született, a BTC-ben kezdett futballozni, majd 1912-ben igazolt az FTC-hez, amelynek 1926-ban már játékosedzője volt. Edzőként kétszer bajnokságot és egyszer Magyar Kupát nyert a zöld-fehérekkel, majd 1930-tól Olaszországban dolgozott, ahol az Internazionale trénere is volt. A II. világháború végén az ellenállás tagjaként harcolt, 1944 októberében elfogták, majd a nyilas hatalom utolsó napjaiban kivégezték.
   
Tóth Potya István a tudományos edzésrendszer előfutárának tekinthető. Az edzésnaplók kétféle feljegyzéseket tartalmaznak: személyre szabott edzésterveket és a mérkőzéseken résztvevő labdarúgók teljesítményének elemzését.
   
A könyv 1899 forintos áron a Fradi Shopban szerezhető be.

MTI
Close Menu