Az UEFA elnöke szerint augusztus 3-ig be kell felyezni a BL-t



Az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke szerint augusztus 3. az utolsó időpont, amikor meg lehet rendezni a Bajnokok Ligája döntőjét.

Aleksander Ceferin a német ZDF televíziónak felvázolta a BL és az Európa-liga befejezésének lehetséges forgatókönyveit. Az UEFA első embere az interjúban kijelentette, legkésőbb augusztus 3-ig be kellene fejezni a két sorozatot.

„Kivételes helyzet a mostani, ezért rugalmasak vagyunk a kezdési időpontokat és a határidőket tekintve. Ha a krízis korábban enyhül, akkor korábban újra tudjuk kezdeni” 

– fogalmazott a szlovén sportdiplomata.

Ceferin hozzátette, hogy amennyiben nem lesz elég idő arra, hogy a BL-t és az El-t a hagyományos módon játsszák végig, akkor – a korábbi híreknek megfelelően – más forgatókönyvek is szóba jöhetnek.

„Semleges helyszínen is játszhatunk egymeccses párharcokat, a Final Four vagy a Final Eight megrendezése azonban egyelőre csupán lehetőség.”

Más kérdés, hogy mivel az egyes országokban a kormány vagy a döntési jogkörrel felruházott járványügyi hatóság dönt arról, lehet-e sportrendezvényt tartani, illetve a kijárási korlátozások lehetővé teszik-e egy ilyen kaliberű esemény megrendezését, egyáltalán nem biztos, hogy az UEFA talál olyan helyszínt, ahol meg lehet rendezni az európai kupasorozatokból hátralévő mérkőzéseket.

Az interjúban az is szóba került, hogy az UEFA és Ceferin felvette a kapcsolatot a belga szövetséggel amiatt, hogy az befejezettnek nyilvánította az ország bajnokságát a koronavírus-járvány miatt. A megbeszélések célja, hogy lehetővé tegyék a belga kupacsapatok indulását az európai kupaporond 2020/2021-es idényére.

A belga szövetség csütörtökön közölte, hogy az alapszakasz vége előtt egy fordulóval félbeszakítja a Jupiler Pro League-et, és nem rendezi meg a rájátszást, a bajnoki címet pedig az FC Bruges kapja meg.

„Ez nem a megfelelő eljárás, a szolidaritás nem egyirányú utca. Nem lehet segítséget kérni, aztán önhatalmúlag eldönteni, hogy mi legyen – mondta a ZDF-nek Ceferin. – A belgák, és mindazok, akik hasonló lépésen gondolkodnak, a részvételüket kockáztatják a következő európai kupaszezonban.”

Az 52 éves sportvezető csütörtökön levelet küldött 55 tagszervezetéhez, amelyben tudatta, a kontinentális sorozatokban való szereplés a befejezett bajnokságok végeredményétől függ. Ezért az idő előtt véget ért pontvadászatok kétségeket vetnének fel ennek a feltételnek az érvényességét illetően. Az állásfoglalás szerint a következő hónapokban jó eséllyel újraindulnak és július-augusztusban lezárulnak a nemzeti bajnokságok, ezért korai és jogtalan lépés ezeket befejezettnek nyilvánítani.

m4sport
Close Menu