Könyv jelent meg a legendás színész-újságíró rangadókról

Száz éve SZÚR címen megjelent a legendás színész-újságíró labdarúgó-rangadó 1920 és 2020 közötti történetét bemutató könyv.

   

A kiadvány hétfői sajtótájékoztatóján az egykori mérkőzések szereplői közül megjelent Kopeczky Lajos, Egri János, Várkonyi Sándor, Solymos Antal, Balázs Pali és Nemcsák Károly.
   
"A világháború után boldogságot csempészett az emberek életébe a SZÚR" 

- mondta Borsi László ötletgazda, egyben a könyv társszerzője, aki röviden felidézte a történelmet, egyúttal kiemelte, hogy a mérkőzések alkalmával barátságok születtek, a színészek és az újságírók csak a pályán voltak ellenfelek.
   
Borsi szerint a színészek, az újságírók, a művészek és a labdarúgók közös nyelve volt a foci, és az akkori érzéseket szerették volna a könyvben megörökíteni, továbbadni.
   
"A százéves sztori nagyszerű része a magyar kultúrtörténetnek, mindkét oldalon kitűnő emberek léptek színre" 

- mondta Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke, aki kiemelte, a mérkőzésekhez számtalan legenda, anekdota fűződik, ezek megőrzéséért külön köszönet illeti az alkotókat.

"Én nem lehettem részese a Népstadion legendás SZÚR-jainak, irigylem is azokat a kollégákat, akik több tízezer néző előtt játszhattak" 

- tette hozzá.
   
"Felemelő érzés volt pályára lépni, igazi népünnepély volt a SZÚR, melyre egész évben készült a színész- és az újságíró-válogatott, országszerte hírverő meccseken léptünk fel" 

- emlékezett vissza Nemcsák Károly.
   
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkársága, valamint az MSÚSZ Nagy Béla-programjának támogatásával megjelent könyv tartalmazza az összes mérkőzés eredményét, helyszínét, összeállítását. Így az olvasók megtudhatják, hogy az első találkozó 1920. június 12-én 2-2-es döntetlennel zárult, míg a legutóbbin, 2019. szeptember 6-án az újságírók győztek 6-3-ra.
   
A sztorikban, interjúkban, adatokban és fotókban gazdag kiadvány 1920 forintos áron rendelhető meg a magyar újságíró-válogatott Facebook-oldalán.

MTI
Close Menu