Mircea Lucescu visszavonta lemondását

Előbb lemondott, majd újból elvállalta a Dinamo Kijev vezetőedzői tisztét Mircea Lucescu, akit az ukrán futballklub elnöke, Igor Szurkisz vett rá a maradásra.

 


A román szakembert pozíciójában megerősítő hivatalos nyilatkozatot a klub Facebook-oldalán tették közzé, miután híre ment: Lucescu elhagyja a csapatot annak ellenére, hogy négy nappal korábban aláírta szerződését. A visszalépést azzal indokolta, hogy a csapat szurkolói részéről megnyilvánuló ellenszenv miatt olyan légkör alakult ki, amelyben nem tud vezetőedzőként dolgozni. Szurkisz azonban utóbb meggyőzte, s a Faceboook-bejegyzés szerint mégis kész leülni a Dinamo kispadjára.
 
A klub múlt csütörtökön honlapján közölte, hogy kettő plusz egy évre szóló szerződést kötött a szerdán 75. születésnapját ünneplő román szakemberrel, aki 2004 és 2016 között a Dinamo legnagyobb ukrán riválisa, a Sahtar Donyeck edzőjeként ért el nagy sikereket. A Dinamo-drukkerek - élükön olyan legendákkal, mint az 1975-ben aranylabdás Oleg Blohin, illetve a rangos szavazáson 1986-ban legjobbnak választott Igor Belanov - azonnal éles kritikával illették a választást.
 
Lucescu kinevezésekor azt hangsúlyozta, hogy nagyon hiányzott neki Ukrajna, és mindenképpen szeretett volna visszatérni abba az országba, ahol korábban olyan sikeresen tevékenykedett. A 13-szoros szovjet és 15-szörös ukrán bajnok együttes - utóbbiban rekorder - hazai egyeduralma a 2000-es évek közepén tört meg: 2004 után négyszer ünnepelhetett aranyérmet, legutóbb négy évvel ezelőtt. A kijeviektől a stafétát a Lucescu által irányított Sahtar Donyeck vette át, amely aztán nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi porondon is tényezővé tudott válni. A 13-szoros bajnok, jelenleg is címvédő Sahtar 2004 után 12-szer végzett elsőként az ukrán bajnokságban. Lucescu a donyeckiekkel nyolcszoros ukrán bajnok, hatszoros Ukrán Kupa-győztes lett, irányításával hétszer nyerték meg az ukrán Szuperkupát, míg 2009-ben az Európa-liga elődjét, az UEFA Kupát. A legutóbbi idényben az aranyérmes Sahtar Donyeck 23 pont előnnyel végzett a második helyezett kijeviek előtt.
 
Az aktív edzők között Lucescu nemzetközileg is az egyik legtapasztaltabb, volt román (1981-86) és török (2017-19) szövetségi kapitány, a román bajnokságot a Dinamo Bucurestivel (1990) és a Rapid Bucurestivel (1999) is megnyerte, a török pontvadászatban a Galatasarayjal (2002) és a Besiktassal (2003) is az élen végzett. Romániában a vajdahunyadi Corvinul (1980), Olaszországban a Brescia (1992) edzőjeként másodosztályú bajnokságot, a Zenittel Orosz Szuperkupát (2016) nyert, olaszországi időszakának utolsó állomása az Internazionale volt.

MTI
Close Menu