Messi-mérleg: 700 gól és 768 meccses rekord

Immár kereken 700 gólnál jár az FC Barcelona labdarúgócsapatában Lionel Messi, aki egy gólpasszán kívül két találattal járult hozzá San Sebastiánban, a Real Sociedad otthonában aratott vasárnap esti 6-1-es sikerhez.A hatszoros aranylabdás argentin sztárnak ez a spanyol bajnoki találkozó volt pályafutása 768. mérkőzése a katalán együttesben, mellyel Xavi Hernándezt megelőzve a klub örökrangsorának élére ugrott.

    

A Sport című katalán sportnapilap kimutatása szerint a zseniális képességű támadó a 700 góljából 663-at a Barcelona hivatalos - bajnokságban és különböző kupákban játszott - mérkőzésein szerzett, 37-et pedig a gárda barátságos meccsein, emellett a gólpasszainak száma 266.

    

Az újság megemlítette, hogy Messi a Barca első csapatában 17 évesen 3 hónaposan és 22 naposan, 2004. október 16-án az Espanyol ellen debütált, s a Montjuic Stadionban rendezett találkozó utolsó 8 percében jutott szóhoz. A 768. La Liga-mérkőzését 33 éves, 8 hónapos és 26 napos korában játszotta, s a csapatkapitány mérlege a spanyol élvonalban: 537 győzelem, 140 döntetlen és 91 vereség.

    

A házi örökranglistán Messi és Xavi mögött Andrés Iniesta a harmadik 674 meccsel, s negyedik a Real Sociedad elleni szereplésével 618 mérkőzésnél tartó középpályás, Sergio Busquets. A Barcában legalább 400 meccset játszottak között még egy jelenleg is aktív futballista akad: a védő Gerard Piqué, aki 558 fellépést számlál.

    

A hétvégi 6-1-es diadal jelentős és emlékezetes állomás a holland vezetőedző, Ronald Koeman életében is, mivel éppen száz gólt termelt a gárda, mióta - tavaly augusztustól - ő irányítja a katalán elitalakulatot. Ráadásul éppen 58. születésnapján lett "százados" az egykori Barca-futballistából lett szakvezető. Érdekesség: ugyancsak vasárnap ünnepelte születésnapját - kereken a harmincadikat - a katalán együttes francia világbajnok csatára, a fél tucat találatból az elsőt jegyző Antoine Griezmann, illetve a 32.-ket a spanyol válogatottal Európa-bajnok balhátvéd Jordi Alba, aki két gólpasszal járult hozzá a kiütéses győzelemhez.


MTI

Close Menu