Spanyol szuperkupa - Négyes döntő Szaúd-Arábiában, El Clásicóval

Szerda este rendezik meg az új esztendő első El Clásicóját az FC Barcelona és a Real Madrid között, ám nem hazai bajnoki vagy kupameccsen csap össze, hanem a spanyol labdarúgó szuperkupa elődöntőjében találkozik az ibériai ország két sztárcsapata, méghozzá Szaúd-Arábia fővárosában.


 


  


A Rijádba "kihelyezett" rangadó színhelye és időpontja annak a megállapodásnak az eredménye, amelyet még 2019-ben kötött az arab országgal a spanyol futball-liga vezetése három évre. A koronavírus tavaly közbeszólt, így a 2021-es szuperkupa zárófejezetét is Spanyolországban rendezték meg: a sevillai döntőben a Barca hosszabbítás után 3-2-re kikapott a harmadszor végső nyertes Athletic Bilbaótól.

    

Az volt a Supercopa de Espana 37. kiírása, az után, hogy a 2019-es rendezvény elmaradt, 2020-ban pedig, az első szaúdi "kupavendégség" alkalmával először bonyolították le négycsapatos formátumban a tornát. Ezen az előző szezon bajnokán és kupagyőztesén kívül még két csapat vehetett részt, s a végső siker a Real Madridé lett, amely a döntőben 0-0-s döntetlent követően büntetőkkel 4-1-re nyert az Atlético Madrid ellen. Ez volt a királyi gárda történetének 11. szuperkupa-diadala, ám az 1982 óta létező sorozat legeredményesebbje a legutóbb 2018-ban első Barcelona, amely 13-szoros győztes.

    

Az idei négycsapatos eseményen a két nagy közül az egyik biztosan nem szaporítja elsőségei számát, merthogy csak egyikük juthat be a fináléba, ahol a másik elődöntő, a legutóbbi spanyol bajnok Atlético Madrid és a szuperkupa-címvédő Athletic Bilbao összecsapásának továbbjutójával találkozik. Utóbbi párban a fővárosiakat külön motiválhatja, hogy ők legutóbb 2014-ben hódították el a szuperkupát, akkor is - 1985 után - csak második alkalommal.

    

A végső sikerre legesélyesebbnek a fogadóirodák és a szakértők többsége is a Real Madridot tartja, a jó formában levő királyi gárda ráadásul ki lehet éhezve a sikerre, hiszen a tavalyi szezonban trófea nélkül maradt, míg a Barca a spanyol Király Kupa győzteseként lép pályára a rijádi Fahd Király Stadionban örök riválisával szemben. A Barcelonánál emellett először szerepel El Clásicón vezetőedzőként a katalánok korábbi középpályása, Xavi, s volna mit törleszteni a Reallal szemben, amelyet csapata csaknem három éve - 2019 márciusa óta - nem tud legyőzni.

    

A szerdai Barca-Real után másnap, csütörtök este, közép-európai idő szerint szintén 20 órától vív meg egymással az Atlético és az Athletic, s a győztesek vasárnap 18 órától küzdenek meg a 2022-es spanyol szuperkupáért.


MTI

Close Menu