Grosics Gyulára emlékezett az Aranycsapat Testület

Grosics Gyulára, az 1954-ben világbajnoki ezüstérmes kapusra emlékezett pénteken az Aranycsapat Testület a labdarúgó születésének 96. évfordulója alkalmából.


 


  



Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke a játékos sírjánál, a Szent István Bazilikában elmondott beszédében azt emelte ki, hogy a Nemzet Sportolói közé is beválasztott Grosics Gyula számára a hazaszeretet olyan erőforrás volt, amely kiemelkedő sportteljesítményekre ösztönözte. Hozzátette: az Aranycsapat kapusának életműve a sporttörténelem legfényesebb lapjaira került, ezért is fontos, hogy az emléke ne halványuljon el.

    

Lomnici Zoltán kitért arra is, hogy Grosics 86 alkalommal ölthette magára a magyar válogatott mezét. Jelentős szerepe volt abban, hogy azokon a mérkőzéseken, amelyeken ő védett, a magyar válogatott 59 győzelmet aratott, és csupán 13-szor szenvedett vereséget.

    

A Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke emlékeztetett arra, hogy a kiváló kapus a küzdelmes sportkarriert nem a hírnévért és a pénzért vállalta, és csak egy véletlen folytán derült ki, hogy erre a feladatra született, amelyet örömmel vállalt.

    

Beszélt arról is, hogy Grosics már olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes volt, amikor 1954-ben minden alap nélkül, kémkedés és hazaárulás vádjával őrizetbe vették és meghurcolták. Ennek ellenére az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után mégsem maradt külföldön, mert minden ehhez az országhoz kötötte.

    

"A személyét övező tisztelet szép példája, hogy a Ferencváros labdarúgócsapata 2008-ban leigazolta, és 82 évesen jelképesen pályára is lépett a Sheffield United elleni mérkőzésen" 


- mondta.

    

Hozzátette: Puskás Ferenc halála után Grosics Buzánszky Jenővel összefogva sokat tett az Aranycsapat hagyományainak ápolásáért és egyetértett csapattársa azon javaslatával, amely végül az Aranycsapat Testület létrehozásához vezetett.

    

Grosics Edina, a kapus lánya elmondta, hogy édesapja nagyon eleven, energikus kisgyerek volt, akiben hamar kialakult a futball iránti szeret. Hangsúlyozta: édesapját mindig a hit, valamint az emberek, a haza és a család iránti szeretet vezérelte, ezért a személye követendő példaként szolgál a mai fiatalság számára.


MTI

Close Menu