Koszorúzással emlékeztek Lóránt Gyulára, az Aranycsapat legendás középhátvédjére Kőszegen

Születésének 99. évfordulóján, szombaton megkoszorúzták Lóránt Gyula, az Aranycsapat legendás középhátvédjének emléktábláját szülővárosában, Kőszegen.


 


  


Idősebb Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke, az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgó szülőháza előtt tartott beszédében úgy fogalmazott: Lóránt Gyula az Aranycsapat minden győzelmének részese volt.

    

"Egy olyan játékos, aki tehetsége révén minden poszton bevethető, de hátvédként a csapatkapitány, Puskás Ferenc egyfajta kősziklának, bástyának tartotta, akin ha nagy ritkán átjutott az ellenfél, akkor már baj lehetett" 


- fogalmazott Lomnici, aki hozzátette, Lóránt a játékával jelentősen hozzájárult az Aranycsapat világra szóló eredményeihez és ahhoz is, hogy akkoriban a magyar válogatottat a világ legjobb, legerősebb csapatai között tartották számon.

    

A testület elnöke felidézte, később a Bayern München és a PAOK edzőjeként is kiváló teljesítményt nyújtott, a halál is meccs közben, csapata egyik győztes gólja után, a kispadon érte.

    

Ágh Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője a koszorúzást követően arról szólt: Kőszeg nemcsak történelmi és épített örökségére, hanem híres szülöttére, Lóránt Gyulára is büszke, hiszen rajta keresztül a sporttörténelemnek is részesévé vált.

    

Szavai szerint jól követhető annak a fejlődésnek a logikája, amely a történelmi kisvárosban az elmúlt évtizedben végbement, ezt folytatva, további sportcélú fejlesztéseknek is komoly szerepe lehet.

    

Básthy Béla (Fidesz), Kőszeg polgármestere elmondta: Lóránt nevét sporttelep, utca, sportegyesület és futballcsapat is őrzi Kőszegen, 2011 májusában pedig, a sportoló kérésének megfelelően, hamvai is hazatértek városába, ahol nagy tisztelet és büszkeség övezi az emlékét.

    

Szólt arról is, jövőre lesz Lóránt Gyula születésének századik évfordulója, amiről méltó módon szeretnének megemlékezni.


MTI

Close Menu