Még soha nem dominált a világfutballban több mint egy évtizeden keresztül két játékos

Még soha nem dominált a világfutballban több mint egy évtizeden keresztül két játékos annyira, mint a jelenben Cristiano Ronaldo és Lionel Messi


A napokban a világfutball az előző másfél évtized két legnagyobb góllövőjét, Cristiano Ronaldót és Lionel Messit ünnepli. Elképesztő számok kerültek ismét a nevük mellé.

Valljuk be, sokan már unják, hogy a különböző választások győzteseként csak nagyon szoros kivételként ünnepeltek mást, mint Cristiano Ronaldót vagy Lionel Messit az elmúlt években. Az ankétok nevezhetőek szubjektíveknek – még ha bárgyúság is lenne kétségbe vonni a két szupersztár zsenialitását – ugyanakkor a gólrekordok, a megszerzett gólok jutalmaként kapott trófeák nem ilyen alapon nyugszanak.

Cristiano Ronaldo, aki annak ellenére is elképesztő fizikai állapotban van, hogy februárban már a 35. életévét is betölti – megérne egy külön történetet, hogy ebben a korban kik tudtak csatárként még a világ legszűkebb elitjéhez tartozni, az elsőként az ember eszébe jutó nevek többsége az ötvenes-hatvanas években tündökölt, mint Fritz Walter, Alfredo Di Stéfano, Puskás Ferenc –, a portugál válogatott tagjaként hétfőn, Kijevben belőtte profi pályafutása hétszázadik gólját. E tetemes gólmennyiséget sokféle bontásban lehet elemezni, ebből az egyik lehet a csapatonkénti: a portugál válogatott tagjaként 95, a Spor­tingban 5, a Manchester Unitedben 118, a Real Madridban 450, a Juventusban pedig 32 gólt ért el eddig. Vissza az időben: 2005–2006-ban zárt utoljára olyan idényt, amelyben nem jutott legalább húsz gólig.

Ugyanezt az adatot (legalább húsz gól egy teljes szezonban) a portugál csillagnál két és egynegyed évvel fiatalabb Lionel Messi 2008 óta produkálja. Éppen e hét szerdáján, amikor az újabb trófeát átvehette, múlt tizenöt éve, hogy bemutatkozott a spanyol élvonalban. Azóta hatszor nyerte el a La Liga gólkirályi címét (2009–2010, 2011–2012, 2012–2013, 2016–2017, 2017–2018, 2018–2019), s ugyanennyiszer az európai aranycipőt, mint az idény első számú gólkirálya. (Nem feltétlenül a legtöbb gólt szerző játékosa, hiszen a kilencvenes évek közepe óta, a korábbiakkal ellentétben, az erősebb bajnokságokban szerzett gólokért, egy megfelelő szorzó használatával több pont jár.) Messi rekorder az Aranycipő-díjasok között, kettőnél többször rajta kívül kizárólag Cristia­no Ronaldo nyert, mégpedig négyszer.

Nyilván lehet azon vitatkozni, hogy akadt-e már a futballtörténelemnek olyan periódusa, amelyre két játékos tündöklése ennyire rányomta volna a bélyegét, de a megnyert egyéni titulusok száma egyértelműen azt mondja: nem akadt. A futballtörténelem jó ismerői nyilván tudnak rövidebb, de legfeljebb fél évtizedes periódusokat mondani, amelyekben dominált egy-egy, vagy akár egy-két játékos. (Ilyennek tarthatjuk az ötvenes évek második felére visszagondolva Alfredo Di Stéfano regnálását, párhuzamba állítva Pelé tündöklésével, aztán Franz Beckenbauer és Johan Cruyff rivalizálását, majd Michel Platini és Diego Armando Maradona vetélkedését, hogy néhányat kiemeljünk). De a Messi-Cristiano Ronaldo dominancia mindent felülír.

Gondoljunk csak bele: a spanyol gólkirályi címet, az úgynevezett Pichichi-díjat 2009 óta, egyetlen kivétellel, amikor 2015–2016-ban Luis Suárez nyert, csak ők ketten szerezték meg. Messi a maga hat elsőségével társrekorder a negyvenes-ötvenes évek ászával, Telmo Zarrával együtt. A másik nagyon jelentős sorozatban, a Bajnokok Ligájában is uralkodnak, 2007 nyara óta vagy az argentin, vagy a portugál csillag végzett a lista élén, 2014–2015-ben Neymarral hármas holtversenyben.

Nincs mit hozzátenni: lenyűgöző.


Magyar Hírlap
Close Menu