Mbappé évtizede lehet a mostani

A francia világbajnok tizenévesen olyan gólmutatókat produkált, amilyenekhez fogható csak a brazil Fenoménnek volt a modern futballban.




Tíz évvel ezelőtt, a 2010-es évek legelején Gareth Bale, Christian Eriksen, Mario Götze, Eden Hazard, Yann M’Vila, André Schürrle, Xherdan Shaqiri és Jack Wilshere fért be a nagyon nívós European Football Yearbook (Európai Futballévkönyv) az akkori idők, a 2000-es év legjobb száz játékosát tömörítő listára a tizenévesek vagy a tinédzserkort éppen csak kinőttek közül, de Mario Balotelli már akkor is olasz válogatott volt. Mindezt csak azért érdemes rögzíteni, hogy láttassuk: akadhatnak szupersztárok, az elkövetkező évtized futballéletét meghatározó csillagok az ezredforduló táján születettek között – de az még, hogy valakiben ifjan „belelátják” a nagy ígéretet, nem biztos, hogy valóban a legeslegjobbak közé kerül.

Persze akad olyan, akinél nem nehéz a tippelés: Kylian Mbappé már nem a jövő, hanem a jelen csillaga. Ki is lóg a tizenévesek közül, hiszen december 20-án már a 21. születésnapját ünnepelte, de tagadhatatlan, hogy ha egyetlen játékost kellene megnevezni, ki uralhatja majd Cristiano Ronaldo és a nála két évvel fiatalabb Lionel Messi után a futballvilágot, szinte minden ítész a francia világbajnokra tenne.

Ismert, hogy Mbappé gólmutatói tizenévesen jobbak voltak, mint akár a portugál, akár az argentin szupersztárnak hasonló korában. Mbappé 2017–2018-ban 21, 2018–2019-ben már 39 gólt szerzett minden klubmérkőzését beszámítva,
a mostani idényben 19 mérkőzésen elért 18 gólnál jár. Ronaldo 2006–2007-ben, Messi a 2008–2009-es idényben, 21–22 évesen jutott el először egy idényen belül húsz szerzett gólig. Ugyanakkor Mbappé kapcsán nagyon is helyes emlegetni Ronaldót, de nem a portugált, hanem a brazilt, a Fenomént, aki első európai idényében, az 1994–1995-ösben tizennyolc évesen 36/35-ös mutatót produkált a PSV tagjaként. Húszévesen a FIFA már megválasztotta a világ legjobbjának, abban a szezonban – egyetlen, a Barcelonában töltött idényében – 49 meccsen 47 gólt szerzett.

Ahogyan akkor róla, most Mbappéról is egyértelmű, hogy állócsillag lesz. A kor további legígéretesebb játékosairól egyelőre nem igazán lehet biztosat kijelenteni, legfeljebb azt, hogy kétségtelenül tehetségesek.

A fiatal csatárok közül három nevet érdemes kiemelni: a portugál João Félixet, aki jó játékos, bármeddig elérhet, de az is lehet, hogy nem emelkedik a világklasszisok közé.

A portugáloknál az utóbbi években is láttunk ilyet, gondoljunk csak André Silva pályafutására. Fél Európa versenyzett az utóbbi hetekben a január elsejével a Borussia Dortmundhoz igazolt Erling Braut Haalandért, aki pazarul szerepelt, rekordot döntött ősszel a Bajnokok Ligájában, de csak a következő évek döntik majd el, meddig jut. Nagy tehetség a barcelonai Ansu Fati vagy az ugyancsak a Dortmundban játszó, angol Jadon Sancho, mint ahogyan a Real Madrid fiatal brazilja, Rodrygo is – de egyelőre csak ígéretek. Ám bármelyikük lehet az évtized meghatározó játékosa. Mint ahogyan a védők közül az lehet az angol Trent Alexander-Arnoldból vagy a holland Matthijs de Ligtből is a maga posztján. De alkalmasint csak a maga posztján.

MH
Close Menu