Sir Alex a legjobb edző a FourFourTwo listáján

A FourFourTwo az évtized végéhez közeledve ismét összeállította a valaha volt legjobb edzők százas listáját. Nincsenek objektív paraméterek (ha lennének a kétszeres világbajnok, olimpiai bajnok Vittorio Pozzo biztosan bekerült volna legalább az első húszba, így 59.), legfeljebb szimpátiák, adott esetben klubszimpátiák. 

Meg annak vizsgálata, ki mekkora hatást gyakorolt a világ labdarúgására.
Egyébként is: hiába az FFT főcímébe csempészett „ever” (örök, mondjuk így valaha volt) határozó, mintha a szerkesztők mostohán bántak volna a régmúlt az 1960 előtti idők nagyságaival, néhány nevet említve Pozzóén kívül is, Herbert Chapmannel (25.), Sebes Gusztávval (nincs a listán sem ő, sem Bukovi Márton!), vagy éppen Sepp Herbergerrel (80.).

A legjobb magyar a listán a Benficát két BEK-győzelemhez segítő Guttmann Béla, aki a 21. helyet foglalja el. Egymást követi az erdélyi futball két kiválósága, Kovács István (62.) és Jenei Imre (63.)

Az első húszba Valerij Lobanovszkij, és az argentin születésű, egyébként teljes pályafutását Európában megélő Helenio Herrera kivételével csak a nem földrajzi értelemben, hanem áttételesen a kifejezést használva, nyugat-európai edzők kerültek.

A 11–20. helyre például Brian Clough, José Mourinho, Marcello Lippi, Giovanni Trapattoni, Vicente Del Bosque, Miguel Muñoz, Ottmar Hitzfeld, Carlo Ancelotti, Nereo Rocco és Louis van Gaal.

A 6–10. helyre Arrigo Sacchi, Matt Busby, Helenio Herrera, Ernst Happel és Valerij Lobanovszkij került

Az ötödik Pep Guardiola, a negyedik Bill Shankly, a harmadik Johan Cruyff, a második Rinus Michels, s az első Sir Alex Ferguson.

Az Index.hu kigyűjtött még néhány további ma is jól ismert nevet a mezőny négyötödéből, a 21–100. helyről: 

Roy Hodgson (100), 
Claudio Ranieri (90), 
a női labdarúgás Silvia Neid (81), 
a női labdarúgás Tina Theune (74),
Didier Deschamps (73) 
Joachim Löw (66), 
Jenei Imre (63),
Kovács István (62),
Franz Beckebauer (53), 
Rafa Benítez (41), 
Luiz Felipe Scolari (39), 
Zinedine Zidane (36), 
Jupp Heynckes (32), 
Jürgen Klopp (29), 
Mario Zagallo (27), 
Arsene Wenger (23) 
Guttmann Béla (21),

- írta az infostart.hu
Close Menu