NB I - A következő idényben még nem lesz videobíró

A koronavírus-járvány miatt a labdarúgó OTP Bank Liga következő idényében még nem vezetik be a videobírót (VAR).


 

Sipos Jenő, a magyar szövetség (MLSZ) szóvivője az MTI megkeresésére elmondta, hogy az MLSZ elkötelezett a rendszer bevezetésével kapcsolatban, a lehetőségeken belül a legkorábban szeretnék alkalmazni az új technológiát.  Indoklása szerint elsősorban az okozza a csúszást, hogy a technikai berendezések olyan országból érkeznek, amelyet jelentősen sújtott a világjárvány.
   
"Reálisan a 2021/22-es szezonban kerülhet bevezetésre a technikai újítás" 

- jelentette ki Sipos, aki hozzátette, a VAR bevezetéséhez sok szakember továbbképzésére is szükség van, de a jelen helyzetben ezeket az oktatásokat sem lehet megtartani, ezért sem tartható az eredetileg tervezett időpont.
   
Az MLSZ a 2020/21-es szezon folyamán szerette volna bevezetni a VAR-t, egy márciusi háttérbeszélgetés alkalmával Vági Márton főtitkár elmondta, a klubok egyetértésével döntöttek az alkalmazásáról. Ahogy fogalmazott: a csapatok jobban szorgalmazták, mint a szövetség.
   
Az akkori beszámoló szerint két típusa van a VAR-nak, a centralizált és a decentralizált, az MLSZ az utóbbi mellett döntött az infrastrukturális lehetőségek miatt. Ebben az esetben összesen négy kisbusz áll rendelkezésre, amelyekben két játékvezető és egy operátor ül majd. A 14 lehetséges szolgáltatóból hat jelentkezett a magyar pályázatra, s végül januárban döntöttek a győztesről. A VAR-t 12 kamerás magas színvonalú videós rendszer segíti majd.

MTI
Close Menu