A győzelemtől erősödött a nemzeti öntudat - a londoni 6-3-ra emlékezik az Aranycsapat Testület

Az Aranycsapat Testület büszkén emlékezik arra a győzelemre, amelyet az angol sajtó már a találkozó lejátszása előtt az évszázad mérkőzésének minősített és a mai napig így emleget a sporttörténet. Londonban, a Wembley Stadionban ezen a napon, 1953. november 25-én lépett pályára a magyar labdarúgó-válogatott és az Aranycsapat 6-3-ra legyőzte Angliát, ami állításuk szerint 90 évig senkinek sem sikerült - közölte az MTI-vel szerdán az Aranycsapat Testület.



Lomnici Zoltán, a testület elnöke közleményében hangsúlyozta, hogy a magyar gólokat Puskás Ferenc, Bozsik József és Hidegkuti Nándor lőtték és a csapat még az Angol Labdarúgó Szövetség vezetője, Sir Stanley Rous szerint is új elemeket vitt a labdarúgásba és "ezzel jelentősen előbbre vitte a sportág fejlődését". Az olimpiai bajnok magyar válogatott a kontinensről érkezett első csapatként győzte le otthon Angliát.

    

"A győzelem társadalmi jelentősége is kiemelkedő, hiszen a háború után a vesztes magyarokat bűnös nemzetté kiáltották ki, megalázták és idegen érdekeknek szolgáltatták ki. A győzelem felemelte az emberek lelkét és a nemzeti öntudat erősödött." 


- fogalmazott Lomnici Zoltán.

    

Emlékeztetett rá, hogy az évszázad mérkőzése talán a legnagyobb nemzetközi visszhangot kiváltott magyar sportsiker, amely "erősítette hazánk elismertségét világszerte".

    

"Puskás Ferenc és az Aranycsapat tagjainak nevét minden kontinensen ismerik és sokan őket tarják a legismertebb magyaroknak. Figyelemre méltó, hogy Öcsi bácsi halálának évfordulójáról nemcsak itthon, hanem Spanyolországban is megemlékeztek, noha nem volt kerek az évforduló." 


- áll a közleményben.

    

"Az Aranycsapat Testület a jövőben is mindent megtesz, hogy emlékezzünk a világhírű válogatott sikereire és büszke vagyok arra, hogy Buzánszky Jenő, a csapat akkori utolsó élő tagja felkért a hagyományok ápolására." 


- írta Lomnici Zoltán.


MTI

Close Menu