Moldovai fogadási bűnszervezetet számolt fel az Europol

Moldovai élvonalbeli labdarúgó-mérkőzések eredményeinek tiltott befolyásolásában vétkes, szervezett bűnözői csoport négy tagját állította elő az Európai Unió (EU) rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol.A hágai székhelyű Europol keddi tájékoztatása szerint az első osztályban szereplő moldovai klubok legalább fele érintett a bundabotrányban.

    

Az illetékes moldovai korrupcióellenes hatósággal közösen végzett, továbbra is folyamatban lévő nyomozás nyilvánosságra hozott részletei szerint az élvonal tíz csapata közül idáig öt esetében nyert bizonyítást, hogy a klubok vezetői, edzői, menedzserei, futballistái és egyéb közvetítők is a hálózat részét képezték.

    

Az elkövetők a 2020/21-es szezonban legalább húsz meccsen befolyásolták az eredményeket, amelyekre főként ázsiai piacokon kötöttek fogadásokat. A fogadások összege 10 ezer és 20 ezer euró (mintegy 3,6-7,2 millió forint) között mozgott mérkőzésenként. A bűnözői csoport csalásból szerzett hasznát mintegy 600 ezer euróra (216 millió forint) becsülik.

    

A házkutatások során - beleértve a futballklubok irodáit is - számos mobiltelefont, dokumentumot és bankkártyát foglaltak le, közölte az Europol.


MTI

Close Menu