Hét éve tart az európai csapatok sikersorozata - Előzetes

A mexikói UANL és a dél-koreai Ulszan Hyundai elődöntőbe jutásért kiírt mérkőzésével csütörtökön megkezdődik a koronavírus-járvány miatt decemberről elhalasztott labdarúgó-klubvilágbajnokság, amelynek döntője jövő csütörtökön lesz.A két nagy esélyes, a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München és a Libertadores Kupa-címvédő Palmeiras kiemeltként csak a vasárnapi és hétfői elődöntőben lép pályára a tornán, amelyet 2019 után másodszor rendeznek Katarban. A bajorok 1976-ban, 2001-ben és 2013-ban hódították el a trófeát, míg ez a brazil klubnak egyszer sem sikerült, 1999-ben alulmaradt a Manchester Uniteddel szemben.

    

A tornán a szokottnál eggyel kevesebb mérkőzést rendeznek, mivel Óceánia képviseletében az új-zélandi Auckland City visszalépett, így a házigazdaként résztevő al-Duhail elleni selejtező elmaradt. A hét találkozót az Ahmed bin Ali Stadionban és az Education City Stadionban játsszák le, mindkettő a jövő évi világbajnokság egyik helyszíne.

    

A klub-vb 2005-ben váltotta fel a klub világkupát, amelyen kizárólag Európa és Dél-Amerika legjobb együttese csapott össze. A klubvilágbajnokságon a hat kontinens legrangosabb klubsorozatának győztese, valamint a házigazda szerepel. A megváltozott rendszer ellenére továbbra is kizárólag Dél-Amerikából és Európából került ki a győztes, olyan is csak négyszer - 2010-ben, 2013-ban, 2016-ban és 2018-ban - fordult elő a kongói Mazembe, a marokkói Raja Casablanca, a japán Kashima Antlers és az egyesült arab emírségekbeli al-Ain révén, hogy más kontinenst képviselő csapat került fináléba.

    

A jogelőd klub világkupát is beleszámítva az eddigi 58 kiírásból 33-szor európai, 25-ször dél-amerikai diadal született. Az elmúlt években viszont nyomasztó az európai résztvevők fölénye: az előző hét kiírást egyaránt a BL-győztes nyerte, ahogy az elmúlt 13 alkalomból 12-szer.


MTI

Close Menu