U21-es labdarúgó Eb - szerdán a magyarok tartalékosan várják a tornát

Szerdán rajtol a pandémia miatt két részre bontott magyar-szlovén közös rendezésű U21-es labdarúgó Európa-bajnokság, melyen koronavírusos megbetegedésektől és sérülésektől tizedelt magyar csapat veszi fel a küzdelmet csoportjában a németekkel, a románokkal és a hollandokkal.



A 12-ről 16 csapatosra bővített tornát eredetileg egyben, júniusban rendezték volna, de a világjárvány okozta halasztások miatt sűrűvé vált az idei versenynaptár, ezért a csoportkört szerdától jövő szerdáig rendezik meg, majd a kieséses szakaszra május 31. és június 6. között kerül sor.

    

Gera Zoltán szövetségi edző csapata rendkívül nehéz csoportba került a decemberi sorsoláson, mivel a románok mellett a németekkel és a hollandokkal találkozik a negyeddöntőt érő első két helyért az A csoportban. A játékosként 97-szeres válogatott szakember kerethirdetését alaposan megnehezítette a koronavírus-járvány, mivel három játékosa az utolsó pillanatban dőlt ki, további kettőre pedig gyógyulását követően elővigyázatosságból nem számít. Később még kapusposzton is cserélnie kellett, méghozzá a csapatkapitány Demjén Patrik koronavírusos megbetegedése miatt, ráadásul ifj. Dárdai Pál és a Puskás-díjas Zsóri Dániel is megsérült, így Gera összesen nyolc futballistáját vesztette el.

    

A 41 éves tréner korábban úgy fogalmazott: a papírforma alapján negyedik helyen végezne a csapata a csoportkörében, de a játékosokkal közös álmuk, hogy meglepetést okoznak és továbbjutnak. Szerinte azonban a legfontosabb, hogy versenyképes legyen az együttes, amiben a helyzetkihasználásnak döntő szerepe lesz.

    

A magyarok szerdán a németek ellen kezdenek Székesfehérváron, majd három nappal később a Bozsik Arénában találkoznak a románokkal, március 30-án pedig Székesfehérváron zárják a csoportkört a hollandokkal.

    

"Mindhárom ellenfelet sikerült kielemezni, egy Eb-n már nincs könnyű ellenfél. A németek Bundesliga-játékosokkal érkeznek és bátran támadnak, a románok gyors, technikás futballt játszanak, a hollandoknak pedig szintén bombaerős a keretük, ráadásul rengeteg gólt szereznek, a selejtezőben ők voltak a legeredményesebbek" 


- mondta korábban a csoportriválisokról Gera, aki a németek és hollandok ellen arra számít, hogy az ellenfél fog irányítani, de a románok ellen teljesen más mérkőzést vár.

    

A négy csoportból az első két-két helyezett jut a negyeddöntőbe. Szlovéniában Celje, Koper, Maribor és Ljubljana, míg Magyarországon Gyirmót, Székesfehérvár, Szombathely és a kispesti Bozsik Aréna lesz a helyszín. Utóbbiban a szerdai román-holland meccs lesz az első hivatalos találkozó, ugyanis korábban csak egy harmadosztályú tesztmeccset rendeztek az új létesítményben. A finálét a szlovén fővárosban rendezik.


    

Az U21-es magyar labdarúgó-válogatott 23 fős kerete:

    

kapusok:

Auerbach Martin (Puskás Akadémia FC), Bese Balázs (Budafoki MTE), Kovács Péter (Budaörs)

    

védők:

Bolla Bendegúz (MOL Fehérvár FC), Huszti András (Budafoki MTE), Balogh Botond (Parma), Varju Benedek (MTK Budapest), Mocsi Attila (Szombathelyi Haladás), Tamás Olivér (Paksi FC), Deutsch László (Puskás Akadémia FC)

    

középpályások:

Csonka András (Budafoki MTE), Kata Mihály (MTK Budapest), Szendrei Norbert (Budapest Honvéd), Hinora Kristóf (Vasas FC), Mezei Szabolcs (MTK Budapest), Palincsár Martin (MTK Budapest)

    

támadók:

Kiss Tamás (Puskás Akadémia FC), Bukta Csaba (Altach), Kovácsréti Márk (Kisvárda Master Good), Skribek Alen (Budafoki MTE), Szőke Adrián (Heracles), Bárány Donát (Debreceni VSC), Bíró Bence (MTK Budapest)


MTI

Close Menu