Marad a 12 csapatos élvonal, az NB II létszáma viszont két lépcsőben csökken

Az élvonalban változatlanul 12 együttes szerepel majd, viszont a másodosztály jelenleg húszcsapatos létszámát két lépcsőben, 2024-re tizenhatra csökkentik - döntött kedden a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége, amely elfogadta a 2022/23-as bajnoki és kupa versenykiírásokat, illetve meghatározta a versenynaptárat is.
    


Az MLSZ honlapjának tájékoztatása szerint az OTP Bank Liga lebonyolításában nincs jelentős változás, a résztvevő 12 csapat változatlanul három teljes kört játszik, a szezon július utolsó hétvégéjén rajtol. 


Hangsúlyozták: az MLSZ elnöksége továbbra sem tett le az OTP Bank Liga létszámának növeléséről. Ennek feltétele a már végbement infrastrukturális fejlődés és pénzügyi stabilitás mellett az akadémiai munka, az utánpótlás-nevelés színvonalának, továbbá a magyar játékosok arányának jelentős növekedése. Ezek megvalósulásáig a jelenlegi lebonyolítási forma marad érvényben.

    

Az élvonallal egy időben rajtol a küzdelem a húszcsapatos másodosztályban, amely két lépcsőben előbb 18, majd 16 csapatos formában folytatódik. Kiemelték: az NB II színvonalemelése, a kiélezettebb harc, továbbá az egy csapatra eső források növelése érdekében a következő idény zárása után, 2023-tól 18 klubbal, majd 2024-től 16 együttessel rajtol a másodosztály, míg az NB III-ban ugyancsak 2023/24-től, négy csoportban szintén 16-16 együttes szerepelhet.

    

A női labdarúgás fejlődése, a játékosok számának folyamatos növekedése, a kiemelkedő csapatok országos lefedettsége lehetővé teszi a női NB I létszámának tizenkét csapatra emelését. A tervek szerint a bajnokság augusztusban rajtol, akárcsak a lényegében változatlan keretek mellett bonyolított női NB II.

    

Az egységesség jegyében a férfi futsalbajnokság is tizenkét csapatosra bővül, nagyobb lehetőséget adva a fiatal tehetségeknek a bemutatkozásra, magas színvonalú versenyzés általi fejlődésre.

    

Jelenleg a női élvonalban nyolc, az első osztályú futsalbajnokságban tíz gárda szerepel.

    

A szezont a november-decemberi katari világbajnokság mellett az is befolyásolja, hogy jövő tavasszal több magyarországi pályán U17-es Európa-bajnokságot, a Puskás Arénában pedig Európa-liga döntőt rendez a szövetség.

    

Az MLSZ rendes éves küldöttközgyűlését április 8-án, péntek 10 órakor rendezik Telkiben.MTI

Close Menu